Ватикан повністю підтримує та поважає рішення України про створення єдиної помісної церкви.

Таку заяву зробив секретар з міждержавних відносин Святого престолу Пол Річард Галлахер під час зустрічі з главою МЗС України Павлом Клімкіним.

У свою чергу Клімкін зазначив, що Томос, стане для України першим кроком у поверненні історичної справедливості та захисту прав та свобод українського народу.

"Підтримка Святого престолу і чітка позиція щодо надання томосу є важливим кроком для посилення міжрелігійного діалогу", - передає прес-служба українського зовнішньополітичного відомства.

Разом з тим варто відзначити, що раніше Українська православна церква Московського патріархату не має права вимагати, щоб екзархи Константинопольського патріархату покинули Україну.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Під час синоду УПЦ МП призначення екзархів Константинопольського патріархату в Київ було названо "грубим втручанням" у внутрішні справи церкви.

"По якому праву УПЦ МП засуджує Вселенський патріархат, якщо у міжцерковних стосунках УПЦ МП не є самостійною одиницею у веденні діалогу, вона не є суб'єктом, не веде листування, в якому бере участь виключно РПЦ"

Крім того, архієпископ Телмиський зазначив, що раніше Вселенський патріарх особисто приїжджав у Київ, на що не потрібно було запрошення з боку УПЦ МП, “і все одно церква під проводом митрополита Володимира вибрала тоді не шлях конфронтації, а шлях діалогу і взаєморозуміння".

Варто відзначити, що раніше Українська православна церква Московського патріархату назвала призначення Вселенського патріарха екзархів до Києва "грубим втручанням" у внутрішні справи церкви і вимагає, аби вони покинули Україну.

Призначення екзархів синод УПЦ МП назвав грубим втручанням у свої внутрішні справи та порушенням їхньої канонічної території.

"Екзархи Константинопольського Патріархату архієпископ Памфілійський Даниїл та єпископ Едмонтонський Іларіон мають покинути канонічну територію Української Православної Церкви", - йдеться у рішенні синоду.

В ухвалі також зазначається, що УПЦ МП вважає діяльність екзархів антиканонічною та такою, що "порушує міжконфесійний мир".

Історик пояснив місію православних екзархів, які приїхали в Україну

Нагадаємо, шавки Путіна пригрозили війною через Томос.

Як повідомляв "Знай.ua", Порошенко звернувся до українців, забувши про найголовніше.

Також "Знай.ua" писав, що скандальний намісник Лаври пригрозив українцям "божим прокляттям".