У Верховній Раді зі щорічним звітом 20 вересня виступив президент України Петро Порошенко. Під час промови, окрім питання вступу держави до ЄС та НАТО, він прокоментував також надання Томосу про автокефалію та ситуацію на Донбасі.


Порошенко про Томос в Україні


За його словами, Україна на даному етапі проходить нібито процес "повного розмосковлення" церкви, тобто так би мовити віддаляється поступово від РПЦ:

"Це ми з вами робимо надзвичайно важливу справу - і ми точно переможемо. Справу, яку митрополит Іларіон Огієнко назвав ділом "повного розмосковлення" нашої церкви", - зазначив глава держави.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Томос в Україні
Томос в Україні


Втім, на території України досі функціонують чимало єпархій московського патріархату і що з ними буде далі, поки не зрозуміло. Нещодавно до столиці прибули екзархи Вселенського патріарха готувати рішення про надання автокефалії Українській помісній православній церкві.


Порошенко про війну на Донбасі


Президент впевнений, що Україна за останні чотири роки стала сильнішою і стійкішою, однак "українці справедливо незадоволені тим, що не вдалося завершити війну і відновити територіальну цілісність держави".

"Епітети, якими ми характеризуємо зовнішнє та внутрішнє становище, залежать від того, де ми прописані, при владі чи в опозиції. Але при всіх поточних викликах та загрозах динаміка очевидна: ситуація всередині України і навколо нас – не така драматична і загрозлива, як у чотирнадцятому-п’ятнадцятому роках. Ми стали стійкішими та сильнішими. Однак насамперед хотів би відверто наголосити на тому, чим більшість суспільства об'єктивно незадоволена. Не вдалося завершити війну і відновити територіальну цілісність країни", - додав він.

Війна на Донбасі
Війна на Донбасі

При цьому, зведені дані з ООС поки що не тішать: про втрати ЗСУ повідомляється регулярно, а реінтеграція Донбасу як економічного та стратегічного регіону країни зависла у повітрі.


Дивіться: щорічний виступ Порошенка у Верховній Раді


Нагадаємо, Порошенко прокоментував перспективи України в ЄС та НАТО.
Як повідомляв Знай.ua, у районі Світлодарської Дуги, на Донбасі, загинув сержант 72-ї бригади
Володимир Матвієнко.
Також Знай.ua писав, моніторингова місія ООН з прав людини оприлюднила статистику по кількості жертв війни на Донбасі.