Інші назви свята:

  • «День Харитона»,
  • «Харитон»,
  • «День Іллі Муромця».

Історія свята

Харитон сильно постраждав, коли були великі гоніння на християн. Але після того, як вони стихли, він вирішив відправиться до Єрусалиму на поклоніння святим місцям. В дорозі його схопили розбійники, але вони отруїлися вином, в яке змія пустила отруту. Через ці дива Харитон вирішив побудувати церкву в печері розбійників, а поруч побудують чоловічий православний монастир, який називається Фаранський Лавра. Бажаючи усамітнення, святий пішов в пустелю, де побудував Сукійскій і Єрихонський монастирі.

Традиції та обряди

Цей день у слов'ян вважався поганим і всі намагалися сидіти вдома, не виходити на вулицю, не ходити в гості і навіть на город. Тому що злі люди, особливо з карими очима, можуть навести порчу, а нечисть гуляє на вулиці. Погана прикмета і вимітати сміття з хати. Так що майже весь день проводився в неробстві.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Сьогодні дивилися на знаки, будинок скрипить - до біди, якщо сволок (стельова балка) скрипить - буде біда, каркає ворона і чорна кішка у дворі - теж до біди. Сьогодні найбільше боялися карооких і чорнооких людей, яких вважали найбільш здібними до чаклунства. «Бійся карого та чорного ока»; «Око не чисте, не добре, чорне»; «Недобрі очі, не дивись на нас», - так наші предки говорили про людей, здатних зурочити.

Молоді пари, у яких весілля було в найближчих планах, приходили до відунів і знахарів, просили їх не порушувати одруження і не напускати злі чари. А якщо тільки одружились, то просили не наводити безпліддя. Вагітні приходили попросити про благополуччя дитини, здоров'я і нормальні пологи. Разом з проханнями приносили в дар пироги і горщики з медом.