Повір'я

Харитонів день вважали дуже поганим і на вулицю не виходили. Не приходили до друзів, не працювали в городі, навіть ніс на вулицю не висували. З одного боку, тому що там зазвичай лив сильний дощ, який всіх заганяв додому. А з іншого боку, тому що там нечисть гуляє, а злі люди порчу насилають і наврочити можуть. Не вимітали з хати сміття, щоб по ньому не навели бід в будинок.

Особливо боялися карооких і чорнооких людей, вважали що у них більше здатностей для чаклунства. Про людину з важким поглядом або «поганим оком» говорили: Чорні очі небезпечні. Бійся чорного та карого ока. Око не чисте, не добре, чорне. Недобрі очей подивився на нас, не дивись на нас. Це була ще одна причина, чому не виходили з дому.

Існувало ще одне повір'я. Не можна було їсти ягоди, при тому, ні варення з них, ні компот, ні мочені. Тому що по переказу, за три дні до Покрови диявол плює на всі кущі. А хто з'їсть ягоду, то і з'їсть отруту змія.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Ще сьогодні відвідували відунів і знахарок з дарами у вигляді пирогів і горщиків з медом. Молоді пари просили не псувати їм весілля, не насилати на них злих чар; недавно одружені - щоб не навели прокляття безпліддя, вагітні - про здоров'я дитини і благополучні пологи.

Прикмети на 11 жовтня

  • Якщо в цей день дме західний чи північно-західний вітер - взимку буде багато снігу і морозу.
  • Якщо до Харитонова дня листя з дубів і беріз опадали повністю - зима буде нормальною, без особливих перепадів температур, ну а якщо на гілках листя залишалися, та ще й в чималих кількостях, це віщувало сувору морозну зиму.
  • Низько йдуть по небу важкі хмари віщують швидку холоднечу.
  • Зайці не закінчили линяти - зима буде пізньою.
  • Народжені 11 жовтня всього в житті добиваються своєю працею. Вони вміють майструвати різні вироби. Носити їм слід гірський кришталь.