На початку жовтня в першому читанні депутати ухвалили мовний закон

новий закон


Якщо в такому вигляді документ потрапить на стіл Президентові і він його підпише, українців чекає ряд змін.
Цікаво, що нововведення будуть стосуватися не тільки офіційних сфер, де вживання державної мови неминуче, але і неофіційного спілкування. Так, наприклад, для отримання громадянства чоловік повинен буде володіти українською мовою.

З одного боку, такий закон буде корисний як способу зміцнення країни, з іншого – проблеми можуть виникнути в деяких сферах. ЗМІ, театр, кіно, реклама, оголошення, наукові конференції – все це теж поширюються правила даного законопроекту.


Наприклад, для театральних постановок тепер буде завдання навчити всіх українському мову, а самі вистави супроводжуватися субтитрами. Нововведення породжують питання і дискусії, оскільки зачіпають і неофіційні сфери життя. У магазинах, оголошеннях, інтернет-майданчиках має бути тільки українська.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще


Передбачені і покарання за нехтування державною мовою. Так, українців чекають штрафи, для встановлення яких створять спеціальний інститут Уповноваженого. У його завдання увійде збір скарг та застосування заходів до порушників. Також мають намір створити Нацкомісію за стандартами “державної мови”.


В законі є кілька моментів, які можна сміливо назвати недоробкою. Наприклад, вимоги до транслітерації українських географічних назв з допомогою алфавіту іншої мови. Щоб позначити міста, тепер їх будуть прописувати так: Кыив, Харків, Кропывныцькый. В іншому випадку загрожує штраф.


Запитання виникають і з приводу корупції, дискримінації. Тепер відсутність держсертифікату на знання мови може стати причиною відмови у працевлаштуванні. Самі ж нардепи запевняють, що документ будуть правити і не допустять розколу суспільства.

Нагадаємо, раніше робот Софія висловила Гройсману все, що думає про Україну.


Як повідомляв портал "Знай.uа" столична мерія оградилась від киян парканами і охороною, люди в люті.


"Знай.uа" писав, Барна зганьбився у прямому ефірі "роздвоєнням особистості".