Інші назви свята:

  • «День Григорія і Михайла»,
  • «Григор'єв день»,
  • «Григорій»,
  • «Печальниця».

У цей день селяни оновлювали ліжко, палили стару солому з подушок і матраців, набивали новою. На Зорі купали дітей для зміцнення здоров'я.

Історія свята

Михайло народився в Сирії, в 10-м столітті архієпископ Константинополя послав Михайда, щоб він хрестив князя Володимира. Зустрілися вони в Корсуні і поїхали в Київ. Вважається, що він відвідав багато країн і поширював християнство ревно де міг. Ще за переказами він доклав руку до будівництва Києво-Золотоверхого-Михайлівського монастиря.

Григорій парфянін, був єпископом Великої Вірменії. Через те, що проповідував Євангеліє в 3-му столітті, його садили в рів, в якому він провів 13 років, а потім його звільнили і помилували. Через його подвиги вірменський цар вирішив прийняти хрещення, а значить і всі вірмени. Тому вважається, що Вірменія - перша країна, яка прийняла християнство на державному рівні.

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Ухилянт з ганьби перетворився на бренд: втікачі жартують, українці – лютують Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук" На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось
Показати ще

Традиції та обряди

На Русі вірили, що сьогодні лісовики вирують в лісі, так як буквально через пару днів їм потрібно буде ховатися під землю до весни. Тому вони весь день виють звіриними голосами, щоб перекричати вітер, виривають дерева з корінням і лякають звірів. «Лісовик мужику він не брат, переламає кістки краще ведмедя». Тому в ліс намагалися не ходити

А ще люди намагалися захиститися на зиму від хвороб, псування і пристріту. Дітей оббивали на порозі колодязною водою за допомогою срібного решета. Поріг був кордоном меду чужим світом і рідною домівкою, а решето - це достаток і родючість, має зв'язок з сонцем, небом і землею. Так що вода отримує лікувальну силу.

А ще спалювали солом'яні ліжка, але тільки молоді жінки. З матраців витрушували стару солому, відносили до стодоли і підпалювали. Люди вірили, що так вони вбережуть себе від хвороб, наклепів, пристріту і порчі. А по вм'ятинам на матраці можна було дізнатися, з якими органами у людини проблеми.