Щороку 14 жовтня в нашій країні відзначається День українського козацтва — свято, приурочене до дня Покрови Пресвятої Богородиці. Варто відзначити, що Матір Божа вважається захисницею і покровителькою козаків. Більше про історію та традиції цієї дати дізнайтеся з нашої статті.

День українського козацтва 2018: історія свята

Це свято вважається молодим, так як вперше його відзначили в нашій країні тільки в 1999 році. Дата встановлена указом президента України № 966/99 від 7 серпня 1999 року. У документі підкреслюється історичне значення і заслуги козацтва Вітчизни в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес створення і розвитку незалежної України.

Починаючи з 13 століття, українці постійно піддавалися угорському, литовському, польському і молдавському завоюванням. З кінця 15 століття почалися набіги татарських ханів, що супроводжувалися масовим полоном і викраденням українців.

У 16-17 століттях в ході боротьби з іноземними завойовниками українці суттєво консолідувалися. Найважливішу роль зіграло при цьому виникнення особливих військових формувань — козацтва (15 століття), що створило державу — Запорізьку Січ (16 століття), яка стала політичним оплотом українців того часу.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Зазначимо, що саме запорозькі козаки стали фундаментом і одночасно щитом українського народу. Щоб закарбувати цих легендарних воїнів в історії України і відродити козацтво в сучасному світі, підписані укази: «Про координаційну раду Українського козацтва», «Про національну програму розвитку Українського козацтва» і, звичайно ж, «Про день Українського козацтва».

День українського козацтва 2018: традиції свята

Традиційно у День українського козацтва у багатьох містах України проходять різноманітні заходи та офіційні урочистості. Найчастіше в цей день влаштовуються тематичні фестивалі та фізкультурно-патріотичні змагання, у музеях організуються спеціальні виставки, у школах — тематичні уроки та семінари про славу запорожців.