В цю неділю, 14 жовтня, християни східного обряду відзначають одне з найбільш шанованих у народі свят Покрову Пресвятої Богородиці.

14 жовтня, крім Покриву, традиційно відзначаються свято українського козацтва, день створення УПА, а з 2015 року — це ще і День захисника України.

Ми розповімо, як привернути щастя, любов і достаток в цей день:

Після урочистої служби в храмі жінки за традицією зверталися з молитвою до Богородиці, просячи здоров'я дітям, миру в домі і достатку:

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Радуйся, Радосте наша, покрий нас від усякого зла чесним Твоїм омофором".

Також в цей день сім'я отримувала від матері благословення на весь рік. Діти ставали на коліна, а мама прикладала до голові кожної дитини ікону Богородиці і тричі повторювала:

"Як покривом на Покрову накривала Матір Божа землю від усіляких бід, так i я приступаю до своєї дитини. Як Матір Божа, Цариця Господнього, покрив усю землю накриває, так i я плід лона свого накриваю від всякої напасті. В ім’я Отця, i Сина, i Святого Духа. Амінь".

Після дітей жінка хрестила іконою і чоловіка.

Напередодні свята батьки сімейств і хлопці ходили по дворах, поправляли віконниці і двері, ладнали паркани і ремонтували дахи, аби щастя долю від лиха накрило.

Ще це найкращий день для новосілля або, як говорили наші предки, входить. У давнину вважалося, що в будинку, будівництво якого закінчили до Покрови, завжди будуть достаток, здоров'я і радість.

Було прийнято допомагати старим і вдовам у підготовці будинку до зими. Щоб залучити в будинок достаток запрошували на обід одиноких людей похилого віку, що живуть по сусідству.

У церкві і на цвинтарі роздавали біднякам хліб — на помин душі.

Сиротам жінки несли тканина на сорочки, гроші на взуття і теплі речі, вірячи, що завдяки цьому "в родині діти та онуки в сорочці (щасливі) будуть народжуватись".

Молоді заміжні жінки на Покрову вмивалися на світанку водою зі словами:

"Мати Пречиста, хай буду душею та тілом чиста, змий з душі турботу, а з серця — скорботу".

Ще один спосіб не допустити злиднів у свій дім — подбати про птахів, що залишилися зимувати, можна розвісити на гілках годівниці і насипати в них зерна.

Нагадаємо, головні правила і заборони на Покрову Пресвятої Богородиці.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, день захисника у столиці відзначать під особливим контролем.

Також портал "Знай.uа" писав, як правильно гадати на Покрову.