Щорічно 15 жовтня за народним календарем відзначається свято Купріян і Устина (дата за старим стилем – 2 жовтня). Також у цей день православна церква відзначає День пам'яті святого Кипріяна і священномучениці Іустини.

Купріян і Устина 15 жовтня: історія свята

В Антіохії в III столітті жив верховний язичницький жрець Кипріян, який продав душу дияволу за темні знання. Використовуючи злі чари, він допомагав язичникам, які потребували його допомоги.

Кипріян та Іустина

Одного разу прийшов до нього юнак і повідав про нерозділене кохання до християнки Іустини. Дівчина відкинула його, сказавши, що вже має нареченого – Ісуса Христа, і що готова служити тільки йому.

Тоді на прохання юнака жрець тричі посилав бісів для спокушання Іустини, і тричі вони зазнали поразки. Після цього він наслав хвороби на бім дівчини. Але молитвами і силою віри Іустина розвіяла бісівське наслання.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Багато язичників після побаченого увірували в Ісуса, в тому числі і сам Кипріян. Покаявшись і хрестившись, він обрав такий праведний спосіб життя, що вже через рік був висвячений в єпископи. Церковні перекази свідчать, що в часи гонінь на християн Кипріян і Іустина були страчені в Нікомидії за наказом правителя на початку IV століття.

Кіпріан і Іустина

Купріян і Устина 15 жовтня: традиції свята

Цей період у народі вважався особливо небезпечним, так як саме на Купріяна і Устину велика ймовірність зустрічі з нечистою силою і злими духами. Остерігатися слід тим, хто не вірить у Бога, грішникам, і тим, хто часто згадує чорта.

Також наші пращури говорили, що до питущих людей біси нерідко приходять в своєму натуральному вигляді, позбавляють сну, викликають огиду до їжі і викликають страх до всього. Примітно, що саме цим в народі пояснювали припадки «білої гарячки». Для того щоб уникнути подібного, потрібно прочитати спеціальну молитву. Причому чоловікам належить молитися святому Кипріяну, а жінкам – святий Іустині.

У свою чергу дівчата на Купріяна збиралися на вечорниці, однак веселощі, яке супроводжувало їх раніше, пропадало. Замість цього займалися рукоділлям, а за роботою співали сумні пісні про нещасливе кохання. При цьому молодики вже у вечорницях не брали участь, вони займалися роботами в батьківських будинках.