Представники українського бізнесу серйозно налаштовані на подальше падіння курсу гривні, значну девальвацію вони очікують вже в найближчі 12 місяців. Про це свідчать результати опитування керівників підприємств, проведеного Нацбанком у третьому кварталі 2018 року, передає Політека.

курс валют
курс валют

Так, на думку топ-менеджерів компаній, курс національної валюти повинен впасти за наступні 12 місяців з 27,92 грн/$ (закриття міжбанку 16 жовтня) до 29,60 грн/$.

Ще в другому кварталі бізнесмени були налаштовані більш оптимістично. Вони говорили про курс у 28,63 грн/$ на наступний рік.

Значно зросли і девальваційні очікування. Якщо в квітні-червні в знецінення валюти вірили 78,3% промисловців, то зараз таких 90,3%.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

курс валют
курс валют

При цьому бізнес не тільки чекає підняття курсу долара і євро, але вже активно планує, як відобразити це в ціну своєї продукції.

Зміна курсу стала другою причиною зростання відпускних цін на товари і послуги, на першому - ціни на енергоносії. І вплив цих двох факторів значно посилився останнім часом.

Оптимістично стали оцінювати промисловці і поточний фінансово-економічний стан підприємств. Хоча там, як і раніше говорять про нездатність задовольнити зростання попиту на продукцію за рахунок власних потужностей. А індекс ділових очікувань скоротився з 118,3% до 117,2%.

Курс долара
Курс долара

Проте на підприємствах не перестають думати про збільшення виробництва та розширення штату працівників. Баланс очікувань у цій частині зріс з 6% до 6,9%.

У підприємств також зросла потреба в кредитних коштах до 36,9% у порівнянні з 36,3%. Але кількість реальних претендентів на корпоративні позики в найближчі 12 місяців має скорочуватися. Раніше багатьом підприємствам вони не по кишені.

Курс валют
Курс валют

Нагадаємо, якщо представники Європейського Союзу та великої Британії прийдуть до згоди з Brexit та врегулюють ситуацію з державним бюджетом Італії, курс євро різко рвоне вгору.

Як раніше повідомляв Знай.uа, українцям пояснили, чому долар рветься вперед і що робити.

Знай.uа повідомляв, що американська валюта активно росте і навіть не думає зупинятися.