Третій день поспіль Нацбанк укріплює гривню. Сьогодні наша валюта подорожчала на 19 копійок. Регулятор зафіксував її на рівні 23,65 грн за долар. В обмінних пунктах американську валюту продають за 25,3 грн, а купують - за 24,5 грн. Ще півроку тому долар коштував на 1,5-2 грн дешевше, ніж зараз. Експерти розповіли про 5 основних причин подальшого подорожчання долара та знецінення гривні.

1. Велика потреба в доларах і малий притік валюти в Україну

"Реальний сектор економіки приносить малий притік валюти в Україну. Вартість долара залежить від двох факторів — попиту на нього та його пропозиції. Заходить валюта в країну переважно завдяки експортерам, які продають наші товари за кордоном. Виходить через купівлю українцями імпортних товарів, пального та інших енергоносіїв. Оскільки за останні півроку вартість зерна і металу на міжнародних ринках зменшилася, то і наші підприємства стали менше валютної виручки привозити в Україну", - говорить "Знай" Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Читайте також ТОП-7 способів заощадити в поїздках

2. Панічні настрої населення перед місцевими виборами

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

"Вже понад 7 років є така тенденція, що після виборів в Україні піднімаються ціни на товари, послуги й валюту. Цього люди очікували й зараз. Тому ще перед виборами стали активніше купувати валюту, стимулювали великий попит. Скільки пропозиція була невеликою, долари подорожчали", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

3. Непрофесійні дії Нацбанку

"Голова НБУ фахівець із залучення інвестицій, але аж ніяк не з управління такими серйозними установами як Нацбанк. Відповідно ще півтора роки тому вона зробила багато помилок, через які й досі маємо негативні наслідки. По-перше, це жорсткі валютні обмеження. По-друге, неграмотна політика щодо експортерів. По-третє, відсутність контролю за різними фінустановами. Якби НБУ грамотно підійшов до проблеми курсоутворення, зараз би мали 12 гривень за долар", - каже "Знай" Олександр Савченко, економіст.

Читайте також ТОП-12 маловідомих фактів про гривню

4. Спекуляції торгівельних мереж і комерційних фінустанов

"На початку 2014 року курс гривні опустився. Торгові мережі почали закладати в ціни своїх товарів курс 50-60 гривень. Подорожчання розподілили на рік вперед. Причому подорожчання заклали навіть на соціально значущі товари. Антимонопольний комітет це бачить, але він безсильний. Подібна ситуація із заправними станціями. Як бачимо, нафта щотижня дешевшає, а ціни на пальне із серпня опустилися лише на 50 копійок. Виходить так, що купівельна спроможність гривні відносно товарів щомісяці знижується. Як наслідок, доллар росте", - пояснює "Знай" Олексій Дорошенко, директор асоціації постачальників торговельних мереж та член громадської ради Антимонопольного комітету

5. Затримка валюти експортерами

"Експортери мають продавати протягом 90 днів 70 відсотків валютної виручки на міжбанківському ринку України. Проте вони це роблять не повною мірою. Їм вигідніше тримати кошти за кордоном і чекати, поки в Україні валюта подорожчає. НБУ півроку тому взявся за жорсткий контроль експортерів, але вони все одно знаходять нові шляхи затримувати за кордоном долари", - говорить "Знай" Володимир Марченко, аналітик консалтингової компанії AFS.