Предстоятелі УПЦ КП Філарет і УАПЦ Макарій встигли посваритися після Синоду Вселенського патріархату, на якому було прийнято історичне рішення про надання Україні Томосу.

Томос в Україні
Томос в Україні

Про це розповів митрополит Макарій, передають ЗМІ.

"Поспілкувався з Філаретом перед Софією у неділю, 14 жовтня, на Покрову. Мене вразило це спілкування. Коли ми зустрілися, патріарх Філарет звернувся до мене: терміново потрібно Собор збирати. Я кажу: Собор збирати - статуту немає. Він відповідає, що статут є у нього. Я відповів, що статут у мене теж є, але з двох статутів потрібно зробити один. Тоді він відповів, що його статут буде", - переповів про своє розмову з Філаретом митрополит Макарій.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"П'ятнадцятий рік повторюється", - обурився він.

Макарій додав, що точно так само Філарет поставив його перед фактом, що назву нової церкви вже вибрано і що УАПЦ має погодитися з нею.

"Третє питання - яка модель? Коли я сказав, може це бути митрополія чи патріархія, він зі злістю сказав: буде патріархія. А екзархи нічого не говорять", - розповів Макарій.

Патріарх Філарет
Патріарх Філарет

За словами голови УАПЦ, в такій ситуації не може йти мова про жоден об'єднавчий собор.

Нагадаємо, у працівників музеїв є один день на інвентаризацію ікон та інших культурно-історичних цінностей у церквах і соборах.

Відповідне розпорядження видали в Міністерстві культури, передає "Политека".

Причиною цьому стала стурбованість Мінкультури з приводу збереження історичних та культурних цінностей в храмах УПЦ МП.

На думку парламентаріїв, коли питання про надання томосу української церкви буде вирішено, цінне майно з Московських храмів можуть незаконно вивезти.


Як писав раніше Знай.ua, у разі, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинополь у вирішенні надати Томос про автокефалію Українській православній церкві, РПЦ призупинить служіння в Храмі гробу Господнього.

РПЦ
РПЦ


Також Знай.ua писав про те, що рішення українського президента Петра Порошенка передати Андріївську церкву Вселенському патріархату у користування прокоментував митрополит Макарій.