Вселенський патріарх заявив про належність територій Білорусі, Польщі та Росії до канонічної території Київської метрополії.

Про це повідомляють ЗМІ.

У заяві Вселенського патріарха йдеться, що території сучасної Білорусії, частково Польщі (Холмська і Перемишльська єпархії) і Росії (Смоленська і Брянська єпархії) все ще являються канонічними територіями Київської метрополії.

Вселенський патріарх Варфоломій
Вселенський патріарх Варфоломій

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

А це - вже підстава для переходу місцевих громад від схизматиків до канонічної православної церкви, тобто, української.

Заяву патріарха прокоментував у своєму блозі український журналіст Дмитро Вовнянко.

Вовнянко заявляє, що поява на території Білорусі релігійних громад, які будуть визнавати канонічну церкву, а не схизматиків - справа часу. А далі - справа техніки.

"Недарма Москва недавно намагалася погрожувати Білорусі, а тут раптом розщедрилася для "бацьки" на великий кредит, а глава РПЦ Кирило з Лукашенком віч-на-віч про щось говорив кілька годин поспіль. У Москві добре розуміють, що Білорусь тепер для Москви - територія, за яку буде йти боротьба з усіма похідними", - заявив блогер.

За словами журналіста, Москва, звичайно, буде намагатися затягнути у свою схизму інші православні церкви світу, але після того, як РПЦ проігнорувала Всеправославний Собор, ймовірність того, що на конфлікт з Фанаром піде ще якась церква - майже нульова.

Патріарх РПЦ Кирило
Патріарх РПЦ Кирило

А це означає, що імперські амбіції РПЦ відтепер будуть обмежуватися політичними кордонами Росії і Білорусі - і не більше. РПЦ як носій імперської ідеї відтепер - минуле.

Нагадаємо, у разі, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинополь у вирішенні надати Томос про автокефалію Українській православній церкві, РПЦ призупинить служіння в Храмі гробу Господнього.

РПЦ
РПЦ

Як повідомляють російські ЗМІ, про це заявив ігумен Никон - секретар Російської духовної місії в Єрусалимі


Як писав раніше Знай.ua, у понеділок, 15 жовтня, ображена через Томос для України РПЦ заявила про розірвання будь-яких відносин із Константинопольським патріархатом.

РПЦ
РПЦ


Також Знай.ua писав про те, що Російська православна церква розірвала євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом.