Українці отримали можливість безкоштовно робити щеплення за спеціальним календарем в приватних клініках первинної ланки та у лікарів, які працюють як фізичні особи-підприємці.

Зміни в проекті постанови затвердили у середу, 17 жовтня, передає "Сегодня".

"Раніше закуплені за держкошти вакцини були доступні тільки українцям, які йшли в комунальні заклади охорони здоров'я первинної ланки. Ми в новій постанові створюємо механізм розподілу і перерозподілу державних вакцин серед всіх форм власності медустанов", — розповіла на засіданні в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Тепер по ідеї до всього іншого кожен пологовий будинок незалежно від форми власності повинні забезпечити імунобіологічними препаратами, закупленими за державні кошти. Проект також коригує механізм перерозподілу грошей, призначених для покупки медвиробів і ліків. Завдяки цьому 1 млрд грн спрямують на додаткову закупівлю препаратів по не таких забезпечених програмам.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

"Ми завжди місяцями очікуємо від областей погодження на зменшення їх потреби. Тепер це буде відбуватися протягом п'яти робочих днів з мовчазної згоди: немає зауважень від областей — ми можемо перенаправляти кошти на найменш забезпечені програми", – наголосила Супрун.

Затверджений проект також зобов'язує обласні департаменти розподіляти закуповуються препарати і вироби між медичними установами протягом трьох днів.

"Наукові відкриття дозволили нам не тільки долати хвороби, які вважалися невиліковними, вони допомагають не хворіти взагалі. Один з найбільших винаходів людства — вакцини. Вони рятують мільйони життів щорічно, це доведено наукою і світовим досвідом. Якщо всі, кому дозволяють медичні показання (а це більшість людей), будуть робити щеплення, ми ніколи не будемо мати спалахів таких хвороб, як кір, поліомієліт, дифтерія", - заявила Супрун.

Нагадаємо, Супрун вважає, що в Україні є дуже багато медичних установ, які потребують зміни статусу і форми надання медичної допомоги.

Як раніше повідомляв "Знай.иа", Уляна Супрун розповіла, наскільки корисними можуть бути яйця, якщо їх правильно споживати.

"Знай.иа" писав, що за словами Супрун, шкода від клінічних випробувань нових медичних препаратів є міфом.