З 1 березня наступного 2019 року в Україні вперше за всю незалежність країни відбудеться індексація пенсій за новою формулою. Про це заявив під час години запитань до уряду у Верховній Раді прем'єр-міністр Володимир Гройсман, передає Хвиля.

"Відповідно до змін, які ми з вами ввели з кінця 2017 року, у нас відбудеться вперше за історію незалежності автоматичний перегляд пенсій для пенсіонерів – з 1 березня 2019 року. Це значить, що цей процес почався. Далі я згоден – потрібно мінімізувати тіньовий сектор економіки, в тому числі детінізацію зарплат, а детінізація зарплат повністю впливає на виплату пенсій", – повідомив Гройсман.

Також прем'єр додав, що зросте мінімальна зарплата - до 4173 грн, а кошти на це вже передбачені в проекті Державного бюджету на 2019 рік, який днями був підтриманий Радою в першому читанні.

Проте, багато експертів пророкують, що з підняттям пенсій та мінімальної зарплати також зростуть і ціни.

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Зазначимо, у січні 2019 року в Україні запустять накопичувальні пенсії. Це означає, що скоро українці віком до 35 років повинні будуть сплачувати додатковий внесок. У Раді зареєстрували законопроект №6677 від 59 депутатів. Документ вже включили до порядку.

Зараз українці з зарплати віддають 22% єдиного соціального внеску. Але на забезпечення солідарної системи Пенсійного фонду цього мало. У підсумку до наступного року дефіцит складе 166 млрд грн, говориться в проекті держбюджету. Тому забирати гроші у Пенсійного фонду на накопичувальні пенсії не вдасться.

Зазначимо, що для індексації в 2019 – 2020 роках будуть враховуватися цифри за попередній рік, а з 2021 року — за три попередніх роки.

Нагадаємо, Петро Порошенко закликав Кабмін розробити систему додаткових компенсацій з бюджету для тих громадян пенсійного віку, чиї пенсії нижче прожиткового мінімуму.

Як повідомляв портал "Знай.uа", за результатами першого етапу верифікації субсидиантів уряд України змінив умови оформлення субсидій.

Також "Знай.uа" писав, 18 жовтня Верховна Рада в першому читанні проголосувала за проект бюджету на наступний рік. Так, у держбюджеті передбачається, що курс гривні буде знаходитися на межі 29,40 за долдар США. У свою чергу мінімальна зарплата зросте на цілих 12% і становитиме 4 тисячі гривень. Інфляція - 7,4%.