Щорічно 22 жовтня православні віруючі вшановують пам'ять святого Якова Алфеєва(дата за старим стилем – 9 жовтня). Згідно з церковним переданням, він був одним із 12 апостолів Ісуса Христа, а також братом апостола Матвія. В народі свято прозвали «Яків Дровопилець», тому що саме в цей день розпочиналася заготівля дров на зиму.

Яків Дровопилець 22 жовтня: головні заборони свята

В цей день на Київській Русі було прийнято наперед заготовляти дрова. При цьому раніше Якова до цього заняття приступати не рекомендувалося. По-перше, влітку завжди вистачало інших турбот, а по-друге, деревина річної заготівлі була сира, сокова, більше підвладна гнилі. Також вважалося, що осіннє поліно горить найгарячіше, оскільки з нього вже пішли всі соки. Від того, як господарі намагатимуться, залежало, наскільки добре розгориться піч і як тепло буде в домі.

Варто відзначити, що про дрова і піч селяни складали безліч загадок. Серед них є такі: «Шафа велика, маленькі дверцята, кладуть біле, виймають чорне»; «Дідусь старий, весь білий; літо прийде — не дивляться на нього, зима настане — обіймають його»; «Взимку немає тепліше, влітку немає холодніше»; «Шуба в хаті, рукав на вулиці».

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Дуже часто на Якова випадав дрібний град. «Яків прийде, крупицю надішле», — знали слов'яни. До цього часу селяни починали обдирати просо, овес, ячмінь, молоти пшеницю. Господині готували різноманітні каші (з нового зерна) і пироги, які подавали з маслом або салом.

«Гості на піч дивляться, видно, каші хочуть», — жартували з цього приводу наші предки. Але говорили й так: «На чужу кашу сподівайся, а своя б в печі була». І додавали: «Заварив кашу, так не шкодуй масла». На столі обов'язково повинні були бути присутніми гриби (сироїжки), так як на Якова Дровопильця останній раз ходили за ними в ліс. Варто відзначити, що в цей день відмовлятися від частувань було категорично заборонено.

Прикмети на Якова Дровопильця

Якщо випаде сніг у цей день, то рік пройде вдало.

Якщо сніг падає і тане, то урожай не вдасться.

Якщо цибуля має «одягу» більше ніж раньше, то зима буде холодною.

Якщо утворилася ожеледиця, значить, скоро буде дощ.

Дуже пухнастий заєць віщує швидку міцну зиму.