Навколо популярної в Україні контори для швидких онлайн-позик Moneyveo вибухнув неймовірно гучний скандал: клієнтом компанії можна стати навіть не підозрюючи про це. За даними СБУ, жертвами нахабної схеми вже стали понад 1000 людей.

На своїй сторінці в Facebook користувач Валерій Лаковенко розповідає, як компанія видала кредит третім особам, оформивши на його ім'я. Про це чоловік дізнався суто випадково, відкривши на пошті листа, більше схожого на спам.

Як виявилося, аби укласти договір в Moneyveo, навіть підпис не потрібен: інакше як пояснити, що шахраям було досить публічної інформації, опублікованої на сайті Prozorro? Найімовірніший варіант - цим займається хтось із працівників.

"Хтось, по всій видимості, з співробітників манівео, у відкритому доступі бере персональні дані українців. Далі, з даними документами оформляється заявка на отримання кредиту онлайн і важливий момент, як одержувач вказується кредитна карта абсолютно лівої людини. Звірка відповідності імені в документах і власника на карті не виконується. Сума береться невелика, пара тисяч гривень, але вже за декілька місяців вона збільшується в 2-3 рази, за рахунок драконівських відсотків кешевого кредиту", - пише Лазовенко.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

Кожного дня до суми додається істотний відсотковий плюс і дуже скоро цифра стає просто абсурдною. Але і це ще не все.

"Ми живемо в сучасному світі, коли кожен повинен користуватися класичними фінансовими інструментами. Розстрочка, депозити, оплата частинами, ощадні рахунки і овердрафти - це ті інструменти якими користується як бізнес так і фізики кожен день. І яке ж було моє здивування, коли я виявив, що 2 пільгових овердрафти за моїми картками, загальною кругленькою сумою просто випарувалися. Тобто вся кредитна історія накопичена моєї зарплати, мільйонів гривень сплачених податків канули в лету, як ніби її й не було", - розповів Валерій.

Навіть якщо довести незаконність такого контракту вдасться, все одно доведеться відновлювати кредитну історію, оскільки з таким "бонусом" жоден банк не оформить кредит на пральну машинку, не кажучи вже про іпотеку на квартиру. Як виявилося, в соціальних мережах вже є цілі спільноти, в яких збираються до 250 осіб: всі вони стали жертвами недокредиторів.

Більшість жертв схеми - підприємці та керівники фірм. Автор історії ставить логічне і, судячи з українських реалій, риторичне запитання: хто понесе відповідальність за зірвані контракти, недоотримані гроші і зіпсовану репутацію?

Публікація моментально почала набирати обертів:

Нагадаємо, аферисти знайшли новий спосіб, як виманити гроші в українців.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", співробітники компанії Facebook повідомили тривожну новину.

Також "Знай.uа" писав про те, що з'явилася інформація про те, що у Європі лютує хакерський вірус, який краде банківські дані.