У школі №151 міста Харкова нещодавно прогримів гучний скандал. Ученицю на святкуванні поставили перед дошкою, сказавши, що торта для неї немає, тому що "мама не здала грошей".

Батьки та представники комітету обурилися інцидентом, у мережі щодня з'являються гнівні коментарі. І не дивно, адже для дитини такий вчинок – суцільне приниження.


Злополучний торт: історія отримала продовження


Згодом вчитель цієї школи Євгеній Товстолуг зазначив: на зборах нібито вирішили купити порційний торт і тістечка. Гроші здали всі, окрім мами однієї учениці:

Популярні новини зараз
Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

"Вона принципово не здає гроші на жодні потреби класу. В інші свята батьки купували великий цілий торт і, коли різали, давали і їй шматок за рахунок інших дітей. Цього разу все було порційне", - виправдався педагог.


Мама дівчинки, Наталія Добриніна додала: класний керівник не дозволила учениці піти додому зі святкування, а торт не був порційним - кожному нібито мало дістатися по два шматки.


Знімок торта, який коштував дитині та її мамі купи нервів, оприлюднила нещодавно на сторінці у Facebook журналістка Мар'яна П'єцух.

Вона підкреслила, що активісти з комітету придбали солодощі за кошти із фонду класу, але інших батьків чомусь вирішили не питати, куди підуть ці фінанси – хотіли "зробити сюрприз". Дивно, адже за статутом вони повинні звітувати про всі витрати, навіть найменші.


А от мама учениці також не хоче здавати щоразу різні суми, адже збір вже перейшов всі можливі межі здорового глузду:

"Дитину примусили залишитися дивитися, як інші діти їдять торт. Їй не дали. Пишуть, що активістка з батьківського комітету є, водночас, вчителькою в школі, тобто так мстилася за всю школу. Не знаю, наскільки щира ця мама, але вона пише, що гроші здавала, поки збір коштів не дійшов до абсурду. Наприклад, щомісяця по 50 гривень на якийсь солодкий стіл, тобто з класу 1,5 тисяч щомісяця на такі уродські торти? Підозрюю, що якась мамочка з числа активісток промишляє в себе на кухні цими жахливими на вигляд тортами, і робить на цьому бізнес. Мама після сліз доньки вдома, сказала, що буде скаржитися на знущання над дитиною. Найсмішніше, що розголос стався не завдяки їй, а вчителю інформатики, який паралельно керує фондом школи", - коментує журналістка.

Мар'яна впевнена: якщо звільнять вчительку, активістку з батьківського комітету, а також класного керівника, який був свідком знущання, це буде повчально для інших. Втім, загальну проблему це не вирішить, таких шкіл та учнів багато, більшість мовчки ковтає образу і мовчить.

Журналістка також нагадала ще один цікавий випадок у харківській школі. Дітей збиралися водити на екскурсію до банку, дехто був проти – пропонували зоопарк чи краєзнавчий музей.

Але діти телефонували додому зі скаргами, що змушують іти обов'язково. Батьки, до речі, далеко не всі були в курсі. Учениця, якій в той самий день відмовили у солодощах, була настільки пригніченою, що просто закрилася у вбиральні, аж поки "чуже свято" не закінчиться.

Вона радить: після такого скандалу всі його винуватці повинні написати заяву на звільнення за власним бажанням. Адже за законом всі рівні, а батьки не мільйонери, аби щоразу виконувати чиїсь забаганки, тим паче – з примусу.


Дивіться: Торт не для всіх: у харківській школі трапився черговий гучний скандал


Нагадаємо, у дитячих садках Києва масово встановили камери спостереження.
Як повідомляв Знай.ua, у Харкові ученицю цинічно принизили перед всім класом.
Також Знай.ua писав, задача для першокласників поставила українців у глухий кут.