Виявляється, люди зовсім не чекали від Константинопольського патріархату, що той надасть Українській православній церкві Томос про автокефалію.

Таку заяву у вівторок, 23 жовтня, зробив верховний муфтій РФ Талгат Таджуддін, передають російські ЗМІ.

Так, він заявив, що Україна входить в число об'єднань, який намагаються використовувати релігію як інструмент для розпалювання ненависті між народами.

"Тому одне з основних завдань (представників традиційних конфесій – ред.) – протистояння екстремізму. Ми бачимо, що відбувається на Близькому Сході. Навіть в Україні намагаються у доповнення до всього привнести релігійний фактор, це абсолютно суперечить і божественному задуму, і сподіванням людей", – заявив російський священнослужитель.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

"Зміцнення миру і злагоди між народами, зміцнення інституту сім'ї, виховання дітей та молоді – це є наше духовне життя", – додав Таджуддін.

Дивно, але відсутність Томосу у РПЦ, відмова московських попів підтримувати зв'язок з Константинополем, грубі випади в бік українських священнослужителів муфтій ніяк не прокоментував.

Російська православна церква за кордоном вирішила розірвати стосунки з Константинополем і не збирається відновлювати їх до тих пір, поки конфлікт по Україні не закінчиться. У рішенні йдеться, що відтепер мирянам заборонено причащатися в будь-якому з храмів Константинопольського патріархату. Також РПЦ відмовилася від участі в богословських зборах, до яких доклали руку представники Константинополя.

Нагадаємо, московські священики різко розкритикували рішення Синоду щодо надання автокефалії.

Як повідомляв раніше "Знай.uа", Синод Вселенського Патріархату зняв анафему (відлучення від церкви) з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія і визнав їх канонічними.

Також "Знай.uа" писав про те, що Синод офіційно звинуватив російську церкву у страшному релігійному злочині.