Під час прес-конференції "Українська Церква на шляху утвердження автокефалії", що відбулося в столиці 26 жовтня, Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Патріарх Філарет розповів про подальші кроки на шляху до створення Української церкви и долі храмів УПЦ МП.

Українська Церква vs Російська церква

За словами Патріарха Філарета, Московський патріархат віднині називатиметься Російською патріархальною церквою.

Що ж стосується, безпосередньо, "розподілу" храмів, то жодних примусових дій застосовуватися не буде. Це стосується і головних Святинь країни.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Всі Лаври знаходяться на території України, відповідно, вони є українською Святинею. Братія цих лавр повинна добровільно обрати Українську православну церкву. Я вірю, що рано чи пізно Лаври перейдуть в Українську церкву. Який для цього потрібен час, поки невідомо, але я впевнений у тому, що все відбудеться мирним шляхом", – розповідає Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Патріарх Філарет.

Значна частина решти храмів, що були підпорядковані Московському патріархату, залишиться поки що в Російській церкві, але вони будуть мати право приєднуватися до Української Церкви. Як підкреслив Патріарх Філарет, вони матимуть вільний вибір.

Вирішуватиме більшість парафії

Право вибору буде належать громаді – як вирішить більшість, така подальша доля і чекатиме на храми, що наразі залишаються в Російській церкві.

"Головний механізм – це зібрання всієї парафії. Якщо 2/3 парафії проголосує за те, щоб залишиться в Російській церкві, значить ця парафія залишиться в Російській церкві. Якщо ж вони проголосують за Українську, то храм разом з парафіянами перейде до Української Церкви. Якщо ж не набереться 2/3, то все залишиться так, як є на сьогоднішній день", – підкреслив Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України.

Як зазначив Патріарх Філарет, попереду – обрання Предстоятеля та прийняття Статуту для Української православної церкви. Незабаром має відбутися скликання Собору, де зберуться представники Київського патріархату, і Української православної автокефальної церкви, і Московського патріархату.

Як підкреслив Патріарх Філарет, скликання Собору залежить від Вселенського Патріарха. Зрозуміло, що це буде вже найближчим часом, але точна дата ще невідома.

Раніше Знай.ua писав про те, як Варфоломій остаточно розбив головну надію Росії.

Також Знай.ua писав прое те, що Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України наголосив, що Україна не допустить дублювання ситуації на Донбасі.