Вселенський патріарх Варфломій підтвердив намір надати українській православній церкві Томос.

Про це він повідомив під час візити до Греції.

Зокрема, патріарх під час зустрічі з паломниками у Греції відзначив, що питання надання Україні автокефалії буде вирішено лише в інтересах нації.

"Українці мають право на автокефалію, як і всі балканські народи, які певний час перебували в прямій юрисдикції Вселенського патріархату, але настав час, коли вони стали самостійними. Чому всі інші мають право на автокефалію, а 45-50 мільйонів українців ні? Це несправедливо", – наголосив Вселенський патріарх.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Крім того він також додав, що питання надання Україні Томосу стало актуальним ще 1991 році після здобуття незалежності.

Разом з тим варто відзначити, що предстоятель української православної церкви Київського патріархату Філарет зазначив, що Україна повинна отримати Томос до кінця поточного року.

Філарет сподівається, що до кінця року відбудеться об'єднання церков і в Україні буде єдина православна церква. Вселенський патріарх сказав, що буде всіляко цьому сприяти.

"Я думаю, що допоможе нам Вселенський патріарх у цьому. Адже буде представник Вселенського патріарха на цьому об'єднавчому Соборі. Він буде сприяти тому, щоб об'єднання відбулося", - заявив Філарет.

Як підкреслив патріарх, президент України Петро Порошенко не буде приймати участі в соборі.

"Те, що надання Томосу має політичне значення – ми від цього не відмовляємося. А точніше створення незалежної української церкви має політичне значення. Тому без української церкви, не може існувати держава... Тому держава і церква взаємопов'язані, хоча держава не втручається у внутрішнє життя церкви... Ось, наприклад, буде Собор. А президент не буде мати ніякої участі. Тому ми самі повинні об'єднатися, прийняти статут і т. д.", - додав Філарет.

Філарет переконаний, що Києво-Печерська, Почаївська та Святогірська лаври повинні добровільно приєднатися до єдиної української автокефальної православної церкви.

"Ми віримо в те, що ченці-українці оберуть українську православну церкву. Тому що не бути того, щоб українська святиня перебувала у підпорядкуванні Москви. Сама братія повинна вирішити до московської церкви вони належать, чи до української".

Нагадаємо, у Варфоломія не відповіли на головне питання православних українців.

Як повідомляв "Знай.ua", головний московський "путінослав" може втратити сан, РПЦ за крок до розвалу.

Також "Знай.ua" писав, що РПЦ відповіла Варфоломію в стилі скривдженої коханки.

Томос для України: як просувається процес отримання автокефалії для православної церкви