Після надання Україні автокефалії у РПЦ назріває декілька доленосних змін, одна з яких - імовірне позбавлення сану очільника престолу Московського "путінослав'я" патріарха Кирила.

Патріарх РПЦ Кирило
Патріарх РПЦ Кирило

Скандальні чутки прокоментував відомий блогер, журналіст та директор Агенства церковних новин Андреас Лударос.

За словами блогера, якщо предстоятелів церков можуть снитися кошмари, тоді патріарх Московський і всієї Русі нині напевно бачить - або, скоріше, переживає, - один з найстрашніших кошмарів у своєму житті.

РПЦ
РПЦ

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Експерт додає, що через дев'ять років після його сходження на престол Московського патріархату, колишній дипломатичний працівник перебуває всього в одному кроці від найбільшої втрати, - позбавлення сану патріарха.

"Патріарх Кирило - людина з глибокими знаннями всіх церковних традиції і реального стану справ, яка формувалася протягом багатьох століть в межах Православної церкви, і тому від нього слід було б очікувати більш культурного і стратегічно вивіреного курсу. Замість цього ми в останні кілька років спостерігаємо, як він робить одну помилку за іншою, і що він не вчиться на гіркому досвіді - або, принаймні, не відчуває тривоги", - написав Лударос.

Патріарх РПЦ Кирило
Патріарх РПЦ Кирило

Патріарху Кирилу і його сподвижникам досить було б хоча б побіжно оцінити наслідки всіх церковних односторонніх дій, які були зроблені РПЦ начебто для того, щоб зміцнити її позиції, але в кінцевому рахунку єдиним їх результатом виявився збиток, який РПЦ заподіяла собі сама.

синод РПЦ
синод РПЦ

Наприклад, вони могли б отримати масу корисних висновків з історії про польську афтокефалію, яку вони самі надали, однак ніхто інший так і не визнав.

Наступний наочний випадок - авантюра з виборами архієпископа Растіслава в Чехії. Його свячення не було визнано ніким, крім Москви, Антіохії і Польщі. Архієпископу Растіслава вдалося стати членом сім'ї православних лише після того, як двері для цього відкрив Вселенський патріарх.

Володимир Путін і Патріарх Кирило
Володимир Путін і Патріарх Кирило

Звичайно, не слід забувати і про "автокефальної" церкви Америки, яку визнає лише Москва.

Протягом багатьох десятиліть Москва з усіх сил пнеться змінити на свою користь склалося de facto положення, але єдине, чого досягає, - демонструє світу, що насправді не в змозі цього зробити. Спостерігаючи за цими зусиллями важко зрозуміти, чому вони так собі шкодять.

Путін і патріарх Кирило
Путін і патріарх Кирило

Томос в Україні
Томос в Україні

Нагадаємо, у Росії продовжується істерія через надання автокефалії Українській православній церкві.

Путін та Кирило
Путін та Кирило


Як писав раніше Знай.ua, у патріарха Варфоломія відреагували на скандальну заяву РПЦ про припинення євхаристійного спілкування.

Вселенський патріарх Варфоломій
Вселенський патріарх Варфоломій


Також Знай.ua писав про те, що Путін будь-якими силами захищатиме свої храми в Україні.