У патріарха Варфоломія відреагували на скандальну заяву РПЦ про припинення євхаристійного спілкування.

Про це повідомляють ЗМІ.

В опублікованому документі відзначається, що Константинополь ще сподівається на відновлення нормальних відносин. Крім того представники Варфоломія продовжать спілкуватись з РПЦ

"Дорогі брати і сестри, сповіщаємо вас про те, що наша архієпископія-екзархат, що знаходиться в юрисдикції Вселенського патріархату, полягає в повному спілкуванні з усією Православною церквою. Також сповіщаємо вас про те, що Вселенський патріархат не переривав спілкування з Московським патріархатом і продовжує його поминати в порядку, встановленому в диптиху", - сказано в документі.

Також представник Варфоломія додав, що всі православні незалежно від приналежності до церкви мають повне право брати участь у літургійному житті будь-якого храму.

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

"Всі православні віруючі можуть брати повну участь у літургійному житті і церковних таїнствах в наших парафіях", - йдеться там.

Екзархат Константинополя закликає всіх священиків, дияконів, ченців, черниць та вірних російського екзархату в Західній Європі молитися за єдність Церкви.

Разом з тим варто відзначити, що Вселенський патріарх заявив про належність територій Білорусі, Польщі та Росії до канонічної території Київської метрополії.

У заяві Вселенського патріарха йдеться, що території сучасної Білорусії, частково Польщі (Холмська і Перемишльська єпархії) і Росії (Смоленська і Брянська єпархії) все ще являються канонічними територіями Київської метрополії.

А це - вже підстава для переходу місцевих громад від схизматиків до канонічної православної церкви, тобто, української.

Заяву патріарха прокоментував у своєму блозі український журналіст Дмитро Вовнянко.

Вовнянко заявляє, що поява на території Білорусі релігійних громад, які будуть визнавати канонічну церкву, а не схизматиків - справа часу. А далі - справа техніки.

"Недарма Москва недавно намагалася погрожувати Білорусі, а тут раптом розщедрилася для "бацьки" на великий кредит, а глава РПЦ Кирило з Лукашенком віч-на-віч про щось говорив кілька годин поспіль. У Москві добре розуміють, що Білорусь тепер для Москви - територія, за яку буде йти боротьба з усіма похідними", - заявив блогер.

Нагадаємо, з'явилося термінове розпорядження щодо УПЦ МП, усі в паніці.

Як повідомляв "Знай.ua", московські попи сказилися остаточно і підписалися на вірну смерть.

Також "Знай.ua" писав, що українців попередили, чим доведеться жертвувати заради Томосу.

Томос Україні: що буде з храмами і лаврами