Незважаючи на те, що розкол у православ'ї, спровокований Константинополем, у найближчій перспективи виправити навряд чи вдасться, російські православні віруючі не повинні впадати у відчай.

Як повідомляють російські ЗМІ, з такою заявою виступив протоієрей Володимир Вигилянський - настоятель храму мучениці Татіани при МДУ.

Так, священнослужитель нагадав, що за політичних або економічних мотивів спроби такого розколу робилися не раз. Вигилянський згадує дві унії, на які свою згоду давали в Константинополі: Ліонський собор в XIII столітті і Ферраро-Флорентійський собор в XV столітті.

"Але потім розкол виліковувався. Вони каялися в цьому і поверталися назад. За життя патріарха Варфоломія, гадаю, таких шансів немає, але як тільки він помре, я вважаю, все повернеться у норму. Це пов'язано і з його особистістю, і з політичним контекстом. Відомий його зв'язок з Америкою, Туреччини протягом десятиліть він тримався на підтримку американських президентів. Все, що відбувається, пов'язано з великою геополітикою", – заявив московський піп.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Відзначимо, в січні Варфоломію виповнюється 79 років.

Московські попи сказилися остаточно

У разі, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинополь у вирішенні надати Томос про автокефалію Українській православній церкві, РПЦ призупинить служіння в Храмі гробу Господнього. Як повідомляють російські ЗМІ, про це заявив ігумен Никон - секретар Російської духовної місії в Єрусалимі.

Нагадаємо, московські священики різко розкритикували рішення Синоду щодо надання автокефалії.

Як повідомляв раніше "Знай.uа", Синод Вселенського Патріархату зняв анафему (відлучення від церкви) з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія і визнав їх канонічними.

Також "Знай.uа" писав про те, що Синод офіційно звинуватив російську церкву у страшному релігійному злочині.