Предстоятель Української Православної Церкви, Патріарх Філарет заявив, що остаточний перехід Лавр під розпорядження УПЦ КП може бути здійснений у добровільному порядку.


За його словами, ті Лаври, котрі розташовані на українській території – наші святині, але все одно їх включення під егідою об'єднання церков, як того вимагав нещодавно Синод, примусовим бути не може:

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

"Я вірю, що рано чи пізно Лаври перейдуть в Українську церкву без жодного насильства. Якщо нинішні ієрархи не хочуть переходити в українську церкву, нехай залишаються. Прийде час, коли захочуть і перейдуть добровільно. А поки потерпимо. Терпіли більше, потерпимо і менше" , - прокоментував під час брифінгу Філарет.

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет
Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет

Популярні новини зараз
Українців попередили про "важкі" платіжки за світло "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще


Патріарх наголосив: вся православна громада найближчим часом переходить в Українську Православну Церкву, при чому зберігаючи кожен свій храм. Але якщо залишається під егідою Російської православної церкви, то згодом все одно можуть змінити своє рішення, знову ж таки – тільки на добровільних засадах.

Архієрейський собор
Архієрейський собор


Філарет також нагадав, що майбутній Архієрейський собор православних церков в Україні вирішить питання об'єднання, обере предстоятеля і ухвалить статут.

Зокрема, на соборі буде 40 архієреїв Київського патріархату, 12 архієреїв Автокефальної церкви і близько 10 архієреїв Московського патріархату.
Філарет уточнив, що той, хто не захоче об'єднуватися, буде відноситися до російської православної церкви в Україні.

Архієрейський собор
Архієрейський собор

Також на соборі буде обрано предстоятеля єдиної української православної церкви і прийнято її статут.
Предстоятель УПЦ КП наголосив, що дата скликання собора залежить від Вселенського патріарха.

"Ми сподіваємося, що найближчим часом буде скликано цей собор, але назвати дату ми не можемо", - сказав він.


Дивіться: Київський патріарх Філарет назвав наступний крок для отримання Томосу


Нагадаємо, Філарет чітко пояснив основну загрозу РПЦ для України.
Як повідомляв Знай.ua, Філарет розповів, що робитиме Україна найближчим часом, аби отримати Томос про автокефалію та виконати основні вимоги Синоду.
Також Знай.ua писав, парафіяни незабаром вирішать долю Московського патріархату в Україні.