Повір'я

Святу Параскеву шанують як зцілюючу від ран, вона допомагає хворим на проказу і тим, кого охоплюють пристрасті. На Русі вона була покровителькою торгівлі, адже в п'ятницю (іноді день називали Параскева П'ятниця) зазвичай торгували. Також її вважають покровителькою жіночої зимової роботи і особливо пряжі. До неї жінки зверталися за порадою з будь-яких питань. Дівчата зазвичай просили у неї гарного нареченого, а вагітні - про благополучні пологи.

Святу шанували і ткалі, льняніци і пряхи. Параскеву представляли високою і худою жінкою з дуже довгим розпущеним волоссям, тому назва збереглася до цих пір в деяких місцях «довгов'яза п'ятниця». День називали ще й Параскева Трепальниц,тому що тріпали льон.
У цей день жінкам заборонялося прясти і прати. Починають м'яти і тіпати льон. У п'ятницю не можна прясти, а шити можна.

Прикмети на 27 жовтня

  • На Грязнуху не буває сухо.
  • Якщо бездоріжжя настільки велике, що відбиток кінського копита негайно заливається водою, значить до зими залишилося чотири тижні.
  • Яскраві зірки на Параскеву - до хорошого урожаю.
  • Якщо в цей день сухо і вітряно - в наступному році літо буде сухе і не особливо урожайна, а коли дощ і тихо - урожай буде багатий.
  • Параскева -п'ятниця - бабина заступниця, селянок захисниця.
  • Параскева -п'ятниця - жіночої зимової роботи покровителька.
  • Якщо вагітна буде розчісувати волосся в п'ятницю, то коли прийде час народжувати, святая Параскева не допоможе.
  • Народжені 27 жовтня всього в житті добиваються в зрілі роки. Їм доведеться багато працювати, перш ніж стати щасливими. Носити їм слід топаз.

Раніше Знай.uа повідомляв, про ТОП-3 заходи в Україні в останні дні жовтня.
Нагадуємо, що в грудні в українців буде більше вихідних.
Також раніше Знай.uа повідомляв, що Філарет повідомив, коли Україна отримає Томос.

Популярні новини зараз
ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку
Показати ще