Правила титулування предстоятеля Української Православної Церкви Київського патріархату були повністю змінені. Про це пише видання Хвиля.

Згідно з рішенням синоду, повна форма звучить тепер так: "Святійший і Блаженніший (ім'я), Архиєпископ і Митрополит Києва - матері міст руських, Галицький, Патріарх всієї Русі-України, Свято-Успенська Києво-Печерської і Почаївської Лавр Священноархімандрит".

Один з претендентів відмовився очолити Помісну церкву в Україні

Багато хто відзначив, що в новому титулі згадали і Києво-Печерську і Почаївську лаври, які зараз знаходяться в користуванні Московського патріархату.

На деякі питання відповіли Олександр Саган, провідний науковий співробітник Інституту філософії імені Р. Сковороди НАНУ, і Андрій Юраш, директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

За словами Сагана, Печерська та Почаївська лаври є ставропігіями Київського престолу - згідно соборним рішенням ще в 1991 і 1993 років. Цей факт тепер офіційно закріплений у титулованні, щоб показати, що в перспективі обидві лаври увійдуть в
об'єднаної Української Православної Церкви.

Як зазначив Юраш, всі храми, які входять до комплексів Києво-Печерської та Почаївської лавр, насправді перебувають у власності держави. Згідно з рішенням Кабміну, вони передані у користування УПЦ МП.

Також він додав, що майбутній помісний собор архієреїв створить нову структуру Церкви в Україні, і кожна релігійна організація буде вирішувати, входити в цю структуру чи ні.

Нагадаємо, раніше народний депутат Верховної Ради України Олексій Кучеренко прокоментував вручення нагород скандальному правління "Нафтогазу" від Філарета.

Як повідомляв портал "Знай.uа" українці ще не встигли відійти від шоку, викликаного новими цінами на газ, і від скандалу з грошовими махінаціями Андрія Коболєва, як патріарх Філарет, ніби знущаючись, нагородив главу Нафтогазу найвищою церковною нагородою Київського патріархату - орденом Святого Андрія Первозванного ІІ ступеня.

Також "Знай.uа" писав, що УПЦ КП звернулася до Верховної Ради України з проханням змінити через законодавство назву УПЦ МП на Російську првославну церква.