Вже в 2019 році в українців з'явиться можливість законно уникнути виплат по непідйомним боргам і кредитах, пройшовши процедуру банкрутства.

Така процедура прописана в Кодексі про банкрутство, який Верховна Рада прийняла 25 жовтня у другому читанні і в цілому.

Багатьом, у кого є незакриті фінансові зобов'язання, в тому числі перед банками, це дає можливості виходу з важкої ситуації. Звичайно, для них встановлені обмеження, але найголовніше - їм пробачать фінансові зобов'язання.
Про те, як буде працювати ноу-хау на українському ринку, і хто зможе скористатися законними послабленнями, розповіло видання "Хвиля".

Підстави для банкрутства

Тепер запустити процедуру банкрутства зможе виключно сам боржник - ні банк, ні яка інша юрособа ініціювати її не можуть. А це означає, що ні банки, ні колекторські компанії не зможуть використовувати цей інструмент, як спосіб тиску на боржника.
Однак, щоб не допустити зловживань з боку боржників, Кодекс істотно обмежив для них "право на банкрутство".
Так, суд розгляне заяву людини, якщо будуть дотримані 4 умови:
Розмір прострочених зобов'язань боржника не менше 30 мінімальних зарплат (111 690 грн).
Боржник протягом двох місяців виплачує менше половини платежів за кожним кредитним зобов'язанням.
Постановою в виконавче провадження підтверджено, що у фізособи відсутнє майно, на яке можна накласти стягнення.
Є вагомі підстави вважати, що найближчим часом боржник не зможе виконувати свої зобов'язання.

Початок процесу

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Щоб запустити процедуру, боржник повинен звернутися до господарського суду з заявою, і докласти у до нього необхідний пакет документів, включаючи декларацію за 3 роки.
Крім того, боржник зобов'язаний внести на депозитний рахунок суду аванс в сумі не менше 28 815 грн. для забезпечення роботи арбітражного керуючого - особи, яка буде вести процес інвентаризації та взаємодіяти з кредиторами.

Одночасно з початком провадження у справі про визнання боржника неплатоспроможним, суд встановить мораторій на задоволення прав кредиторів строком 120 днів (не поширюється на сплату аліментів, компенсацій шкоди здоров'ю та ін). І прийме одне з двох рішень: про реструктуризацію боргу або банкрутство.

Реструктуризація

Власне, реструктуризацію автори документа розглядають як основний спосіб вирішення проблеми боргу. Не випадково главу «про банкрутство фізособи» до другого читання перейменували в «відновлення платоспроможності». Суть ідеї проста: боржник повинен взяти на себе тягар виплати боргу, натомість кредитор піде на значні поступки, аж до списання частини заборгованості.

План реструктуризації розробляється на термін не більше 5 років і має бути затверджений всіма сторонами - судом, кредиторами і самим боржником. Реструктуризації не підлягають борги з аліментів, відшкодування шкоди здоров'ю іншої людини і страхові платежі на загальнодержавне пенсійне та інше соціальне страхування.

У той же час борг з податків, що виник протягом 3 років до початку процедури, визнається безнадійним та списується в процесі реструктуризації.

Банкрутство

Якщо протягом 120 днів сторони не домовляться про реструктуризацію, починається процедура банкрутства боржника. Всі його майно (включаючи те, яке він може отримати після початку процедури), включать в "ліквідаційну масу" і розпродадуть на торгах.

В ліквідаційну масу може бути включена також частка боржника в спільному майні (наприклад, частина квартири). Однак при цьому у майбутнього банкрута залишається право попросити суд не продавати життєво важливі для нього речі. Наприклад, холодильник, комп'ютер і т.д. Але сукупна вартість такого майна не може перевищувати 30 мінімальних зарплат (111 690 грн).

В ліквідаційну масу не включається також житло, яке є "єдиним місцем проживання сім'ї боржника". Це може бути квартира площею до 60 кв. м або з житловою площею не більше 13,65 кв. м на кожного члена сім'ї. Або будинок до 120 кв. м.

На цьому пригоди боржника закінчується. Гроші, виручені від продажу його майна пустять на погашення боргів перед кредиторами в затвердженій законом черговості. І навіть якщо на всіх коштів не вистачить, зобов'язання екс-боржника будуть вважатися повністю погашеними.

Іпотека

Окремої уваги законодавців удостоїлися боржники по валютних іпотечних кредитах, які банки активно роздавали до кризи 2008 року. Якщо квартира або будинок за таким кредитом є єдиним житлом боржника, той зможе скористатися пільговою програмою реструктуризації боргу. Погасити доведеться тільки нинішню ринкову вартість нерухомості, а новий кредит оформлять в гривні, перерахувавши за сучасним курсом.

Неповноцінна людина

Людям, які стали банкрутами, доведеться миритися з рядом обмежень:

Протягом 5 років при підписанні договорів, пов'язаних з фінансовою відповідальністю, зобов'язаний письмово повідомляти про факт своєї неплатоспроможності іншій стороні.
Протягом 3 років не може вважатися особою, яка має бездоганну ділову репутацію.
Протягом 5 років не може повторно ініціювати процедуру банкроства.

Нагадаємо, в НБУ запровадили "чорни список". Кредитний реєстр дозволить банкам зменшити ризики, а регулятору - реагувати на проблеми ще на ранній стадії.

Як повідомляв портал "Знай.ua", українцям став доступний новий вид кредитів.

Також "Знай.ua" писав про те, чи безпечно брати онлайн кредит в інтернеті.