Мінсоцполітики розробило законопроект, який захистить працівників в разу порушення роботодавцем виплати зарплати.

Про це повідомили у прес-службі відомства.

За словами представників міністерства, законопроект отримав назву "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну і в повному обсязі виплату заробітної плати у разі неплатоспроможності роботодавця".

Зазначений законопроект зобов'язже роботодавця сплатити працівнику пеню у розмірі облікової ставки НБУ за кожен день затримки, якщо зарплатню затримували понад 15 днів.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Крім того, він надає право працівнику тимчасово припинити виконання роботи у разі затримки виплати зарплати (на термін більше 15 днів), а також зобов'язує роботодавця виплатити працівникові компенсацію у розмірі трьох середньомісячних заробітних плат (за останні 12 місяців), у разі порушення справи про банкрутство роботодавця або припинення трудового договору у разі звільнення працівника до порушення зазначеної справи.

Проект закону спрямований на узгодження в органи виконавчої влади та сторін соціального діалогу, відзначили в міністерстві.

Праця без трудових

Згідно чинного законодавства, якщо роботодавець не хоче офіційно оформляти працівників, йому загрожують штрафи. Розмір санкцій 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500–17000 грн.), який збільшується в разі повторного порушення.

Такожж штрафи, до того ж вдвічі більші, загрожують тим, хто не робить внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Нагадаємо, щоб отримати пенсію, українці повинні мати необхідний страховий стаж. На даний момент вже для того, щоб вийти на пенсію в 60 років, потрібно буде відпрацювати від 25 до 35 років.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у 2019 році передбачено одноразове збільшення мінімальної зарплатні. Українці вже з січня можуть розраховувати на мінімальну суму в 4 170 грн.

Також Знай.ua писав, що в україні ухвалили закон про банкрутство фізосіб. Тепер в українців є можливість уникнути сплати непідйомних боргів по кредитах, пройшовши процедуру банкрутства.

Дивіться: Як збільшилась зарплата за рік