Українцям, старше 45 років, які втратили роботу, як і раніше на сьогодні залишається справою рук самих українців. Не дивлячись на законодавчі акти, які мають допомагати цій категорії населення, практика показує, що правила не працюють. Введені у цьому році урядом спецквоти для таких людей також не дали значних результатів.

Квоти в Україні

Нагадаємо, Кабмін вніс українців, яким виповнилося 45 років, до категорії соціально незахищених поряд з особами з інвалідністю, батьками-одинаками, учасниками боїв і т.д. Тепер за Законом "Про зайнятість населення" структури будь-якої форми власності з числом працюючих 8—20 осіб зобов'язані мати не менш одного працівника віку "45+", більш великі підприємства — не менше 5% чисельності, - пише "Сегодня".

За прийняття такого претендента місця через центр зайнятості фірмі повертають ЄСВ за один місяць, а якщо для нього створене робоче місце.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

У разі відмови такому співробітнику, роботодавець може понести покарання у вигляді сплати штрафу на суму двох мінімальних зарплат.

Цифри і факти

Як повідомили нам в Держслужбі зайнятості, на вересень 2018 року з 788 тис. чол. мають статус безробітного, 195 тис. (25%) були старші 45 років. Працевлаштувати вдалося лише 60 тис. чол. "45+" з 549 тис., знайшли роботу через службу зайнятості, або 11%. Ще 682 (0,1%) людини отримали безкоштовно ваучер (вартість 18 410 грн) на перенавчання за рахунок Фонду страхування на випадок безробіття, інші роботу так і не знайшли.

Сьогодні ми можемо бачити, що з дотриманням закону щодо квот погано у молодих компаніях, куди переважно беруть на роботу молодих працівників.

"У мене всього 12 осіб, молоді чоловіки, так як нерідко доводиться працювати по 12—14 годин на добу, старші можуть не впоратися", - говорить директор фірми з перевезень вантажів.

Відмовляють легко

Як говорять експерти, люди старше 45 років вказані в законі майже в самому кінці. І з двох кандидатів з однаковою кваліфікацією — мати-одиначка або 45-річний чоловік роботодавець повинен взяти жінку, вона стоїть вище.

Нагадаємо, роботодавцям, які не оформляють працівників офіційно, загрожують великі штрафи.

Як повідомляв раніше Знай.ua, українцям нагадали, скільки вони повинні мати страхового стажу, щоб вийти на пенсію.

Також Знай.ua писав, що у Польщі з'явилась скандальна реклама про українських заробітчанок.