Скасування акта про передачу території України під адміністрацію Російської церкви, фактично, припинила існування в Україні УПЦ Московського патріархату. Про це в інтерв'ю "ВВС Україна" заявив архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату архієпископ Тельміський Іов.

"Скасуванням акту 1686 скасована адміністрація Московською церквою Київської митрополії і всіх єпархій в Україні", — сказав архієпископ.

З канонічної точки зору, говорить архієрей, це означає, що в Україні більше не існує УПЦ МП: "Всі архієреї тепер в Україні де-факто, згідно з цим рішенням синоду, архиєреями Вселенського престолу, і вони тепер повинні чекати директиву Вселенського патріархату про свою подальшу долю".

Архієпископ не став прогнозувати, і тактично відповів, коли буде скликаний собор Вселенського патріархату щодо автокефалії української церкви. Він заявив, що це відбудеться, коли Константинополь вважатиме, що "час прийшов".

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Він також заявив, що на сьогодні всі ієрархи українських церков мають однаковий статус, тому мають рівні права на участь в об'єднаному соборі.

Архієпископ Тельміскій Іов пояснив, що в Україні не зможуть канонічно існувати дві православні церкви.

"Згідно з канонами церкви, на території однієї держави повинна бути тільки одна православна церква", - розповів Іов.

Варто відзначити, 11 жовтня синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Української церкви і зняв анафему з голови УПЦ КП Філарета і предстоятеля Української автокефальної провославная церкви Макарія.

Нагадаємо, у Полтаві відбулися збори єпархіального духовенства, на якому було прийнято рішення про повну підтримку РПЦ і керівника Московського патріархату Онуфрія.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", участь митрополита Онуфрія і архієреїв Московського патріархату в об'єднавчому Соборі не має сенсу. Адже вони виступають проти автокефалії.

Також "Знай.uа" писав, у Стамбулі 31 жовтня пройшла закрита зустріч глави РПЦ Кирила з Вселенським патріархом Варфоломієм, яка також стосувалася питання надання автокефалії Української церкви.