У суботу, 3 листопада в Стамбулі український президент Петро Порошенко та Константинопольський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Україною та Константинопольським патріархатом.

Порошенко заявив, що українці молилися за те, щоб Господь послав їм єдину православну автокефальну церкву.

За словами українського президента, "завершується процес, створені всі умови для підготовки до Вселенського собору, щоб томос був наданий у відповідність з канонами автокефальної церкви".

Варфоломій вважає, що надання автокефалії "допоможе подолати розкол, який існує в Україні вже 30 років".

Популярні новини зараз
В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

"Також дякую за минулі візити у Вселенський патріархат, за прекрасний храм Святого Андрія, який ви нам передали в Києві, щоб було постійне представництво Матері-церкви у столиці України", - звернувся він до Порошенко.

Верховна рада 18 жовтня підтримала ініціативу Порошенка і передала в постійне користування Константинопольського патріархату Андріївську церкву в Києві.

Про повну підтримку канонічної Української православної церкви вже заявили священнослужителі Харківської, Сумської, Дніпропетровської, Полтавської, Запорізької, Одеської, Херсонської, Рівненської та Кіровоградської єпархій.

Нагадаємо, в субботу, 3 листопада, президент Петро Порошенко і Вселенський патріарх підписали в Стамбулі угоду про співпрацю і взаємодію, яка стосується процесу створення незалежної української церкви.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", у Руській православнійї церкві різко відреагували на повідомлення Вселенського патріархату. Відомо, що московські попи неоднозначно відреагували на слова Вселенського патріархату про припинення існування Української православної церкви МП.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що Нова Церква в Україні буде мати назву "Православна церква в Україні". Про це сказав в інтерв'ю "BBC Україна" Архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков, архієпископ Тельмиский Іов (Геча).