Константинопольський патріархат має виключні права на вирішення проблем православного світу, заявив вселенський патріарх Варфоломій. Про це він сказав на Синаксисі, що завершився у Стамбулі, повідомляє "Інтерфакс".

"Вселенський патріархат несе відповідальність за встановлення церковного і канонічного порядку, оскільки тільки він має канонічний привілей для виконання цього вищого та виключного обов'язку. Якщо Вселенський патріархат відмовиться від своєї відповідальності і піде з міжправославної сцени, то помісні Церкви будуть діяти "як вівці без пастиря", – заявив Варфоломій.

Варфоломій

Однією з головних тем високого зібрання були "питання, що представляють міжправославний інтерес", зокрема надання Україні Томосу про створення "Єдиної помісної церкви".

У своєму програмному виступі на Синаксисі патріарх Варфоломій припустив, що спроби вирішувати міжнародні проблеми без участі Константинополя загрожують невдачами.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Синаксис

"Часом ми стикаємося з випробуваннями і спокусами саме тому, що деякі люди помилково вважають, ніби можуть любити Православну церкву, а не Вселенський патріархат, забуваючи, що він втілює справжній етос Православ'я", – заявив патріарх.

Він також зазначив, що Константинопольська церква прагне "до єдності та стабільності православ'я, до загального церковного свідчення".

"Вселенський патріархат, будучи відповідальним за збереження єдності, а також координацію міжправославних відносин і всеправославних ініціатив, здійснює це святе служіння в православному світі, сумлінно дотримуючись непорушних еклезіологічних і канонічних принципів традиції наших батьків", – сказав патріарх.

Синаксис

Варфоломій зазначив, що виклики сьогодення вимагають спільної відповіді християн. "Вселенський патріархат зобов'язаний нагадувати всім про соборність і вселенський характер Церкви, пропагуючи дух примирення, який долає конфлікти і служить єдності православ'я", – вважає він.

Зазначимо, що Московська патріархія виступила проти надання Україні Томосу, запевняючи в канонічній необґрунтованості втручання Константинополя в церковні справи країни.

Синаксис

Нагадаємо, Варфоломія благають відвернутися від України, і це не Росія.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що буде з церквами, які вирішать залишитися під Москвою.

Також "Знай.uа" повідомляв, коли Україна отримає Томос.