Наші знання про церкву, як би не заперечували, обмежуються стандартними речами: молитви, служби, дотримання посту та базові релігійні правила. Але що насправді відбувається за стінами келій і чи такі вже "святі" інколи отці?

Втратив віру і втік: шокуючі одкровення колишнього ченця

У свої 23 роки грузин українського походження Ніколас Дзаганія бачив стільки, що не позаздриш. Зараз його всі знають, як організатора інтелектуального клубу, але з 15 років він жив у монастирі. За півроку так розчарувався, що ледь не втратив віру у Бога.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Свій вибір хлопець пояснив релігійністю родини, батько перед смертю навіть побудував храм у рідному селі, а потім сина відправили на канікули до Грузії, де він і почав спілкуватися із священиками. Після повернення в Одесу думки про службу та церкву його не полишали.

"Мені здавалося, що це правильно. І хотілося заглибитися в тему, було цікаво. До речі, пити і курити я перестав саме в цей період теж, а почав в 12 років. Там на мене звернув увагу архімандрит, а в кінці служби до мене підійшли, подарували велику просфору і запропонували стати паламарем. Взагалі, я не любив служби, не розумів, навіщо люди так довго стоять. А як паламар ти перетворюєшся в дійова особа, і це набагато веселіше. Перші півтора року я служив паламарем, а під час першого курсу вирішив ще й пожити в монастирі", - згадував він.

Аскетичне життя юнака йшло в розріз із тим, як поводився архімандрит. Було складно приховати чималі статки, дві машини бізнес-класу, апартаменти на сім кімнат у позолоті. Тоді Ніколаса взяли у помічники:

"….але потім зрозумів, що мене бачили в якості партнера. Коли я усвідомив, до чого все йде, трапився конфлікт і мене поселили в другий корпус - братський. Тут умови були набагато гірше. Це була маленька вузька келія, яку я ділив з завідувачем кухні. Кімната була розділена шторкою: у мене - ліжко і стіл, і у нього - ліжко, тумбочка, правда, ще й вікно. Туалет і душ на поверсі. Туди я намагався взагалі не заглядати і користувався туалетом в кращому корпусі".

Якогось особливого контролю не було, стандартний день: після 6 – ранкова молитва, після 7 – перші служби. У Великий піст молилися навіть о 12 годині ночі.

"Ще на цей період припало розвиток моєї модельної кар'єри. Доводилося говорити в храмі, що ходжу на англійську, а сам відвідував модельні курси. Там є біле і чорне духовенство? До білого духовенства відносяться священики, які не дають чернечих обітниць. Їм дозволено мати сім'ю і дітей. А чорні - монахи - дають обітницю безшлюбності. І в монастирях живуть же якраз другі, вони-то і вибудовують великі кар'єри. Так ось здивувало мене найбільше те, скільки було геїв в монастирі. Хоча були і ті, хто любить жінок, але їх дуже мало. Можна було застукати, як хтось із ченців займався сексом один з одним. Ще за ті півроку багато чого бачив: і "білих гарячок", і як хтось намагався накласти на себе руки ...", - додав Ніколас.

Єдине тішить його – гомофобом за цей час не став. Але надалі перебувати у стінах храму стало нестерпним. Ще б пак, дізнатися таке.

"Могли запитати, чи можна помацати "там", спробувати поцілувати. Але я говорив, що це не моя історія, власне, тому у мене і стався конфлікт з архімандритом. Можу сказати, що це не унікальна історія конкретно того монастиря. До нас же приїжджали з інших місць, і так відбувається всюди", - запевнив колишній монах.

Яку саме церкву він мав на увазі, невідомо. З метою безпеки назву не розкрив. Але все жахіття якраз не в локації, а в тому, що люди священного сану зважуються на такі ганебні речі.

Дивіться: Як в Україні відбуватиметься "об'єднання церков"?

Нагадаємо, українців попередили про різку зміну клімату. Як повідомляв "Знай.ua", озвучено пророцтво Нострадамуса на 2019 рік. Також "Знай.ua" писав, відомий грецький пророк Паїсій Афонський розповів, що чекає на нас у 2019 році.