Інші назви свята:

  • «День Нестора Літописця»,
  • «Нестори»
  • «Обітниці»,
  • «Обіди».

Обітницями день називався через проголошення 9 листопада обіцянок про виконання будь-якої роботи або заповіді.

Історія свята

Нестор був преподобним і літописцем Стародавньої Русі, а також агіографом в 11-12 століттях і ченцем Києво-Печерського монастиря. Його вважають автором «Повісті временних літ», яка несе просто величезне значення в слов'янській культурі. Крім того, він входить в список святих як Нестор-Літописець Печерський в Римсько-Католицької церкві.

А ось свята Параскева вважається заступницею для жінок. Тому саме жінки часто давали обітниці зробити якусь складну роботу в мовчанні, наприклад, зшити сорочку за добу. Тоді виповняться бажання жінки або відпустить хвороба близьку людину.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

Традиції та обряди

Обітниця - це обіцянка, яку людина сама дає, щоб щось виконати. Виконати таку обітницю - це святий обов'язок для людини, тому якщо він не виконав обітницю, то втратиш хорошу думку оточуючих. Зазвичай, щоб виконати обітницю, ставили хрести та ікони святі, перед ними перш давали цю ж обітницю. Більш заможні люди споруджували каплицю, яку завжди тримали в чистоті.

Якщо ж в будинку було нещастя, то потрібно дати обітницю і виконувати її в повному мовчанні. Вранці люди йшли до церкви, молилися Параскеві і просили допомоги. Тоді біда йшла. «Коли гідне в думах своїх несеш бажання, коли в домі твоєму хтось хворий і це гірко тобі, то згадай давнє повір'я, прийми обітницю, візьми на себе справу і в мовчанні і осередді виконай».

Раніше Знай.uа повідомляв, що тепер українці відзначатимуть ще одне державне свято.

Нагадуємо, що аура може розповісти всю правду про кожен знак Зодіаку

Також раніше Знай.uа повідомляв, чого чекати в Чорну п'ятницю 23 листопада і чи будуть реальні знижки