В цей день православні віруючі вшановують преподобну мученицю Анастасію Римляниню і преподобного Аврамія пустельника. У народі це свято прозвали Аврамій Вівчар та Анастасія Овечниця, так як вважається, що вони оберігають отари овець і покривають пастухам.

Аврамій Вівчар та Анастасія Овечниця: історія свята

Анастасія Римляниня з дитинства виховувалася в монастирі, де прийняла чернецтво. Коли їй виповнився 21 рік, слава про красу Анастасії поширилася по Риму. Її руки приходило просити багато багатих і знатних римлян, але, отримавши відмову, вони йшли ні з чим.

Тоді імператор Декій почав гоніння на християн, і язичники привели Анастасію на суд. Там її звинуватили в служінні Господу. Головний жрець намагався змусити дівчину відректися від віри і принести жертву язичницьким ідолам, але вона була непохитна. Після цього її піддали тілесним тортурам. Незважаючи на муки, Анастасія продовжувала молитися навіть під час страти.

Преподобний Аврамій пустельник жив у 11 столітті. Згідно з церковним переказом, він поставив собі хатину на озері Неро, де місцеві племена поклонялися ідолу каменного бога Велеса. В один день преподобному з'явився уві сні апостол Іоанн Богослов, який дав йому жезл, увінчаний хрестом. Тоді Аврамію вдалося повалити ідола з його допомогою і спорудити на цьому місці храм в ім'я Іоанна Богослова. Варто відзначити, що згодом преподобний звернув до християнства багатьох язичників.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

Аврамій Вівчар та Анастасія Овечниця: традиції свята

Традиційно в цей день наші пращури влаштовували Вівчарне свято. Пастухи співали пісні, грали на ріжках і вітали свої отари з останнім днем випасу. Господарі розплачуються з пастухами. Їм не видавали тільки гроші, але і дарували гарні подарунки, пригощали різними стравами.

Так, господині приносили пастухам гостинці — пироги з свіжого борошна. Однак, найголовнішим частуванням цього дня був овечий або козячий сир. Готували і подавали до столу найчастіше дівчата і жінки, які в цей день святкували свої іменини.