Україна, яка по праву іще за радянських часів вважалася головною "всесоюзною житницею", продовжує активно експортувати різноманітні продукти харчування за кордон.

Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на експертну статистику, яка дозволяє відслідкувати експортні "коливання" за кордон.

"Всесоюзна житниця"
Зернові культури традиційно є основою вітчизняного експорту. У 2017/2018 маркетинговому році Україна продала 39,4 млн тонн зерна на суму 6,4 млрд доларів. Найбільшими покупцями українського зерна стали Єгипет - на $ 724 млн (11,4%), Китай - $ 594 млн (9,3%), Іспанія - $ 459 млн (7,2%), Індонезія - $ 375 млн (5,9%) і Нідерланди - $ 348 млн (5,5%).

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

За звітний період Україна продала майже 9 млн тонн пшениці на суму 1,6 млрд доларів.

За обсягами експорту зерна Україна входить у трійку світових експортерів, а лідером в цій сфері є США, які продають на зовнішні ринки близько 80 млн тонн зерна в рік.

Як по маслу
Окрім того, Україна є найбільшим світовим експортером соняшникової олії, продаючи його більш ніж в 100 країн світу.

Тільки за перші 8 місяців нинішнього року ми продали 3,6 млн тонн олії на суму 2,7 млрд доларів.

Закидали яйцями
У період протягом січня - серпня 2018 року Україна продала 214,6 тисяч тонн м'яса свійської птиці на загальну суму 333,7 млн ​​доларів. Великою популярністю українська курятина користується в Нідерландах, Німеччині, Словаччині, Іраку, ОАЕ, Саудівської Аравії, Азербайджані, Гонконгу, В'єтнамі.

Що стосується яєць, то в минулому році Україна експортувала 1,9 млрд штук, а в цьому році вже встигла продати 1,1 млрд штук на суму 57 млн ​​доларів.

Солодке життя на експорт
Цукор також входить в десятку українських експортних товарів. 386,5 тисячі тонн на суму 148,5 млн доларів - такі результати "солодкого експорту" за січень - серпень 2018 року.

покупець в магазині
покупець в магазині

Ягоди і фрукти
Вітчизняні прилавки буквально захаращені імпортними овочами-фруктами, і українські покупці раз по раз обурюються: дожилися, вже польські яблука купуємо! Але тут має місце ось яка справа: поки ми купуємо польські яблука, самі поляки купують українські. Відкриті ринки - що ж ви хочете?

У магазині
У магазині

За даними статистики, за перші 8 місяців 2018 року Україна вже встигла продати 26 тисяч тонн яблук на загальну суму 9,1 млн доларів. Серед основних покупців - Австрія, Білорусь, Молдова, Британія, Нідерланди, Польща.

Нагадаємо, у жовтні в Україні подешевшав ряд соціальних продуктів харчування.

Про це свідчать дані інфляційного барометра, зафіксовані в період з 1 по 31 жовтня, пише Хвиля.

магазин
магазин

Як писав раніше Знай.ua, ближче до Нового року деякі продукти харчування зроблять різкий стрибок в ціні.

Також Знай.ua писав про те, що згідно зі статистикою, середньостатистичний українець за місяць з'їдає майже 9 кг хліба та 2,5 кілограми цукру.