В Україні мають намір заборонити аптекам продавати будь-які препарати, які не відносяться до лікарських засобів, а також реалізувати медичного призначення: шприци, крапельниці, БАДи (вітамінні комплекси, добавки) тощо.

Це підтвердив нещодавно директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко.

"Норми законопроекту № 8591 забороняють аптечним закладам в Україні займатися будь-якою іншою діяльністю, окрім продажу лікарських засобів. Тобто з прийняттям нового закону аптеки не зможуть реалізовувати такі необхідні товари, як шприци, крапельниці, вату, марлю, пластир, стерильні рукавички та іншу продукцію, що використовується у медичних цілях", - зазначив він під час прес-конференції.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Якщо документ таки ухвалять, то мінімальна відстань між аптеками не повинна буде перевищувати 500 метрів. Обмежать також кількість закладів у мережі залежно від форми власності й асортименту лікарських засобів: ФОП – максимум 1 аптечний заклад; юридичні особи – 4 аптеки в мережі.

Аптеки, де виготовляються ліки або реалізовуються наркотичні, психотропні речовини та прекурсори, – максимум 8 закладів у мережі, ця норма спонукатиме аптечні заклади реалізовувати максимальну кількість ліків, тобто практично увесь спектр медикаментів можна буде отримувати в більшій кількості аптек. Також ініціюється норма, за якою у власника аптеки має бути обов’язкова фармацевтична освіта.

Втім, законопроект не передбачає скасування чи обмеження діючих ліцензій на роздрібну торгівлю ліками. У МОЗ підкреслили, що нові вимоги поширюватимуться тільки на відкриття нових аптек. Разом з тим власникам великих мереж аптек доведеться проводити реорганізацію, щоб їхня діяльність відповідала критеріям нового закону. Для цього процесу буде визначено конкретний час.

Дивіться: Українські аптеки продовжують продавати заборонені ліки

Нагадаємо, у Києві правоохоронці затримали жінку, яка замість пігулок для схуднення через інтернет-магазин продавала психотропну речовину.Як повідомляв "Знай.ua", в Україні збираються заборонити маршрутки. Також "Знай.ua" писав, у Полтаві в школі №22 вибухнула стоматологічна установка, в результаті чого контузило дівчину.