Собор єпископів Української православної церкви Московського патріархату провів надважливу зустріч.

Про це повідомляють ЗМІ.

Наразі вже відомо, що собор відбувся 13 листопада на якому було прийнято рішення про те, що процес надання Томосу є "штучним, нав'язаним ззовні, не відображає внутрішньої церковної необхідності, не принесе реальної церковної єдності та поглибить розділення і посилить конфлікти серед народу України".

"За таких умов долучення єпископату, духовенства та мирян Української православної церкви до цих процесів вважаємо неможливим", - йдеться у постанові.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Крім того під час собору єпископи виступили зі спільною заявою у якій засуджують рішення про перейменування УПЦ МП. Більше того московські попи заявили, що всіма наявними методами захищатимуть свої права.

Також собор єпископів московської визнав рішення Константинопольського патріархату від 11 жовтня, "недійсними та такими, що не мають жодної канонічної сили".

Більше того московська церква в Україні офіційно не визнала Верховенство вселенського патріарха на території країни, мотивуючи це тим, що рішення Варфоломія є "наслідком спекулятивного трактування церковної історії".

"Вважаємо неприпустимим незаконне втручання Константинопольського патріархату у внутрішні справи іншої помісної церкви та намагання вирішувати українське церковне питання за участі державної влади і розкольників, ігноруючи голос канонічної Української православної церкви", - йдеться у постанові.

У постанові також вказується, що УПЦ МП "принципово підтримує незалежність та територіальну цілісність України" й присутня в усіх регіонах країни та "об'єднує як підконтрольні, так і непідконтрольні українській владі території, переживаючи разом зі своїм народом усі радощі й страждання".

Разом з тим варто відзначити, що днями іще одні представники світового православ'я станцювали під дудку РПЦ щодо надання автокефалії Україні.

Як виявилося, сербська православна Церква не підтримує дії Константинопольського патріархату з приводу реабілітації предстоятелів УПЦ КП і УАПЦ Філарета та Макарія.

"Синод Сербської православної церкви змушений констатувати, що Вселенський патріархат прийняв канонічно необґрунтоване рішення щодо реабілітації двох українських розкольників Філарета Денисенка і Макарія Малетича разом з їх духовенством", - заявляють сербські церковники.

Нагадаємо, Невзоров шокував неочікуваною заявою.

Як повідомляв "Знай.ua", священик пояснив, чому Московський патріархат вже можна відспівувати.

Також "Знай.ua" писав, що Томос позбавить українців головного зимового свята.

Скільки втратить Росія через Томос для України