Найдешевшими продуктами в Україні залишаються картопля та крупи - ціни на них будуть зростати до кінця року.

Про це повідомив генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, пише видання "Хвиля".

"Картопля - це найдешевший продукт - від 6 гривень за кг, а крупи на другому місці - від 9 грн десь навіть можна купити. Соціальний хліб, для порівняння - в середньому по країні, коштує 17 грн за кг. Більшість українців перейшли на дешеву крупу, що і зумовлює зростання цін на неї", - зазначив експерт.

За його словами, зокрема гречка наразі продовжує дешевшати через те, що попит на неї вже впав. Малозабезпечені верстви населення переходять на більш дешеві крупи. Навіть в їдальні Верховної Ради пшоняну кашу пропонують щодня, тоді як гречка з'являється не частіше як раз на тиждень. Зростання попиту на цю крупу обумовлює підвищення ціни на неї.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

При цьому він додав, що серед круп найбільшим попитом користується ячна, пшоняна, манна, перлова, які коштують від 9-10 грн за кг. Однак ці продукти, за його прогнозом, будуть продовжувати рости в ціні найбільше. Якщо ще на початку року кілограм таких круп коштував 7-8 грн, то зараз ціна на них піднялася. Картопля ж буде єдиним овочем, який буде рости в ціні - приблизно до 25% до кінця року.

Нагадаємо, за даними Держстатистики з початку 2018 року в Україні подорожчало більшість продуктів першої необхідності. А також товари і послуги. До всього іншого, зростання цін перевищило інфляцію, що склала за три квартали 5,6%.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Україні до кінця 2018 року підвищиться ціна на хліб — в середньому на 5%. Однак і без подорожчання його вартість є вже вищою, ніж у деяких європейських країнах.

Також "Знай.ua" писав, експерти порівняли ціни на хліб в Україні і європейських країнах - в Європі ціни приємніші.