За даними Держстатистики з початку 2018 року в Україні подорожчало більшість продуктів першої необхідності. А також товари і послуги. До всього іншого, зростання цін перевищило інфляцію, що склала за три квартали 5,6%. Передає Хвиля.

Експерти чекають підвищення цін на гречку і цукор, а також на ліки та оренду житла.

Як пояснює експерт, в українських ліках теж є компоненти, що купуються за валюту. А орендодавці вважають свої доходи в доларах і по можливості намагаються їх не втрачати.

Однак зазначають, що порівняно з груднем 2017 року подешевшали гречка, яйця і цукор.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Київ відзначився найвищими цінами на продукти, що можна пояснити найвищою середньою зарплатою в країні — понад 13 тис. грн/міс., або в 1,5—2 рази вище, ніж у багатьох регіонах.

Так оренда житла в столиці завжди була найвищою, так як сюди масово їдуть люди з глибинки в пошуках заробітку.

А ось нацйнижчи ціни на продукти в Тернопільщині, де доходи населення — одні з найнижчих.

Експерти говорять, що в найближчі місяці доведеться забути про здешевлення продуктів, крім сезонних коливань вартості курячих яєць.

Як роз'яснив нам виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, на ціні цукру і гречки позначиться зниження їх запасів через те, що врожай гречки і цукрового буряка в цьому році менше.

"Межа ціни на свинину і молокопродукти визначається їх ціною в ЄС, насамперед у Польщі. Наприклад, м'ясо у нас майже зрівнялося з вартістю з польським, — говорить Пендзин. А от хліб буде дорожчати на 15—18% щорічно, так як у нас він коштує набагато дешевше, ніж у найближчих сусідів".

Зростання цін на ліки та оренду житла на 7—8% Пендзин пояснює девальвацією гривні, яка з початку року знецінилася до долара майже на 8%.

Також значно і постійно ростуть ціни на сигарети, через підвищення акцизів, але регіонахми тютюну від середнього відразу знижує його продажі — ті, які палять починають скуповуватися оптом в сусідніх областях, де сигарети дешевше.

Нагадаємо, українці підсіли на хлібобулочні делікатеси з Америки.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стало відомо, як на українців вплинуло подорожчання алкоголю.

Також "Знай.uа" писав, популярний супермаркет труїть киян під виглядом акції.