Рівно 5 років тому 21 листопада 2013 років в Україні розпочалися події, які згодом назвали Революцією Гідності. В той осінній вечір сотні людей вийшли на Майдан із надією припинити свавілля колишньої влади і виступити проти "диктаторських" законів Януковича. Як це було тоді і що змінилося для кожного з нас?

Революція Гідності: як починався Майдан

Спочатку це був мирний протест після раптового скасування колишньою владою наміру підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Особливої пікантності цьому рішенню додавав той факт, що Кабмін прийняв постанову за тиждень до Вільнюського саміту "Східного партнерства", де Угода про Асоціацію (УА) мала бути підписана.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Проросійськи налаштована влада всіляко витісняла курс на євроінтеграцію, такий очікуваний українцями. Альтернативою Євросоюзу (Митний Союз), нібито більш дешева й вигідна, але це – прямий вплив РФ.

Під час правління Януковича влада любила забороняти проведення опозиційних мітингів під різними приводами за допомогою рішень судів. Так сталося і цього разу - Окружний адміністративний суд Києва заборонив проведення масових акцій в центрі Києва до 7 січня 2014 року.

Дивіться: Розгін Євромайдану в Києві 30 листопада 2013 року

Втім, українці здаватися не збиралися: кількість протестувальників з кількох сотень зросла до тисяч, сталися перші серйозні сутички. За кілька днів у Києві зібрали Народне Віче (100 тисяч людей), у Львові близько 20 тисяч, потім вийшли на окремі "Майдани" в Одесі, Черкасах, Харкові та Донецьку.

26 листопада до протестів приєдналися студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Києво-Могилянської академії. Пізніше пройшли попереджувальний та загальний студентські страйки.

Саміт у Вільнюсі відбувся 28-29 листопада, і по мірі його наближення акції протесту в країні спадали. І хоча багато хто до моменту закриття саміту сподівався, що українська влада передумає і все-таки підпише УА з ЄС, цього не сталося.

Одним із сумнозвісних символів тих подій стала "йолка" – саме так, як вважав Янукович, і повинно було писатися це слово.

На одній з нарад він протягом 10 секунд не міг згадати слово "ялинка" і в результаті видав російське "йолка" на український манер.

"Сьогодні в Києві на тому місці, де стояли палатки, мітингувальники, вже встановлюється новорічна ... йолка, люди будуть скоро святкувати Новий рік. Ми підтримує бажання киян жити у спокої, в стабільній ситуації, будемо все робити для того, щоб це відбувалося завжди, був гарний настрій", - сказав Янукович.

Дивіться: "йолка" і Янукович

Через цю обмовку "йолкою" також стали називати каркас новорічної ялинки, який був встановлений на Майдані після розгону студентів. У підсумку він простояв до 14 серпня 2014 року.

Одним із негативних наслідків Революції Гідності експерти назвали зниження рівнів економічного розвитку України і життя громадян.

До негативних наслідків Майдану експерти також відносять втрату Україною територіальної цілісності в результаті збройної агресії Росії. Хоча, цей конфлікт з Росією став об'єднуючим фактором для українського суспільства.

Дивіться: набат Михайлівського Собору, Майдан

Нагадаємо, український фільм про Революцію Гідності побореться за "Оскар". Як повідомляв "Знай.ua", оприлюднено повну афішу заходів з нагоди Дня Гідності та Свободи. Також "Знай.ua" писав, Україна згадує найбільш моторошні події Майдану.