21 листопада Україна згадує одну з найважливіших подій Революції Гідності. Хоча Майдан приніс чимало втрат, людських жертв та згодом – розчарувань, земляки вірять: тоді згуртувалися всі недарма, курс на Європу став нашим безумовним майбутнім.

Річниця Революції Гідності: сумні сторінки Майдану

18 листопада 2013 року під час засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС вкотре не було прийнято остаточного рішення - чи підписувати Угоду про асоціацію з Україною на саміті у Вільнюсі 28-29 листопада. На той момент Київ виконав не всі умови для підписання Угоди.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

"Я думаю, що це було передбачувано, що ми не приймемо ніякого рішення, як я про це сказав до початку засідання. Я можу підтвердити, що жодного рішення не було ухвалено. Я вірю, що це добре, тому що також немає негативного рішення. Двері залишаються відкритими", - зазначив тоді міністр закордонних справ головуючої в Євросоюзі Литви Лінас Лінкявічус.

Вже 21 листопада уряд колишнього прем'єра Азарова виніс рішення про призупинення процесу підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Готували цей документ ще з кінця 90-х років, але зустріч Путіна з Януковичем у Сочі все повернула в інший бік.

Дивіться:Вся правда про страшний секрет Януковича

Збиратися на масову акцію протесту почали за допомогою соціальних мереж - Twitter і Facebook:

"Зустрічаємось о 22:30 під монументом незалежності. Вдягайтесь тепло, беріть парасолі, чай, каву, хороший настрій та друзів", - написав Мустафа Найєм.

На спротив громадян реакції колишньої влади була миттєвою. У судовому порядку заборонили мітинги, кіоски, намети, написи, але вже наступного дня кількість людей у центрі столиці перевалила за 5 тисяч.

І тоді на весь Майдан пролунали доленосні слова: "Україна – це Європа", протести дійшли до Львова, Вінниці, Одеси, Миколаєва, Донецька, Сум, Харкова – практично до кожного обласного центру нашої країни.

Дивіться: Розгін майдану в Києві

24 листопада на Майдані у Києві зібрався найбільший мітинг опозиції за період президентського правління Януковича, за різними оцінками туди прийшли від 60 до 150 тисяч чоловік. Кілька днів потому, у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності спецпідрозділ "Беркут" жорстоко розігнав мітингувальників.

Вантажівками завозили елементи новорічної ялинки, активісти не зрушили з місця, внаслідок дій "Беркуту" постраждали щонайменше 80 осіб. 35 людей міліціонери затримали, але згодом відпустили. Проти учасників мітингу відкрили кримінальні провадження - за статтями "спротив представникам влади" і "хуліганство".

Дивіться: Події на Банковій 1 грудня 2013

Злочини часів Майдану, як колишніх правоохоронців, так і представників влади, розслідуються досі. Державну зраду Януковича поставили під питання: нещодавно його адвокат сказав – "легітимний" нібито захворів.

Родичі загиблих вже не мають надії у боротьбі за справедливість, але кожен вірить: Революція Гідності не дарма отримала саме таку, красномовну назву.

Дивіться: штурм барикад та Гімн України на Майдані

Нагадаємо, з нагоди річниці Майдану у Києві зберуть найкращих снайперів країни.Як повідомляв "Знай.ua", військовий капелан перевернув поняття про Бога та армію. Також "Знай.ua" писав, український фільм про Революцію Гідності побореться за "Оскар".