У середу, 21 листопада, в Україні відзначають День Гідності і Свободи. Свято приурочене до річниці двох революцій: Помаранчевої революції 2004 року і Революції Гідності 2013 року.

Свято встановили Указом Президента України Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року.

Пам'ятну дату ввели, щоб донести до сучасних і майбутніх поколінь об'єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також для вшанування патріотизму і мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів України та її європейського вибору.

Все почалося 22 листопада 2004 року в день початку Помаранчевої революції в Україні. Тоді українці вийшли на головну площу країни, проводили акції громадянської непокори і домоглися повторних виборів, коли завдяки фальсифікаціям під час голосування та підрахунку голосів Віктор Янукович випередив Віктора Ющенка.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру
Показати ще

Саме Ющенко через рік, у листопаді 2015 року вперше встановив свято День Свободи.

Наступним президентом України став Віктор Янукович, який скасував свято і об'єднав його з Днем Соборності Указом від 30 грудня 2011 року.

Українці об'єдналися в народному гніві і вийшли на акції протесту в листопаді 2013 року. Увечері 21 листопада, на майдані Незалежності почали збиратися учасники мітингу. У цей вечір їх вже було 1500, а до 24 листопада на головній площі країни вже було понад 100 тисяч прихильників євроінтеграції. Також протести пройшли у Львові та Харкові.

Потім відбулася общестуденческая страйк, а 29 листопада на Евромайдане пройшов великий мітинг із закликами до відставки уряду і дострокових виборів у парламент.

Кривавої виявилася ніч на 30 листопада. Тоді для того, щоб разгнать майданівців злочинна влада застосувала силу. І це був тільки початок. Протести перетворилися з проєвропейських в антиурядові і стали носити більш масштабний характер.

Пік Революції Гідності відбувся 18-20 лютого. Тоді відбулися криваві сутички в центрі Києва, підпалили Будинок профспілок і розстрілювали багатьох евромайдановцев, які стали Героями Небесної сотні.

Нагадаємо, український репер перетворив сльози і кров загиблих в зворушливу пісню. Український репер Freel випустив трек про бої за Донецький аеропорт.

Як повідомляв Знай. ua, "многоходовочку" Януковича розклали по поличках. Юристи розповіли, чого домагається "легітимний".

Знай. ua писав, що з нагоди річниці Майдану в Києві зберуть найкращих снайперів країни. Провідні стрілки України змагатимуться за першість.