Про буремні часи Революції Гідності та події Майдану 2013-2014 років Тарас Компаніченко знає мало не більше за інших. Харизматичний лідер етнічного гурту "Хорея козацька", він пропагує серед земляків інтелектуальну музику – часів Русі і до сьогодні.

Революція Гідності очима музиканта: спогади Компаніченка

Тарас Компаніченко
Тарас Компаніченко

Ще 5 років тому він спеціалізувався на історичних подіях та епізодах, випустив промовистий альбом De Libertate ("Про свободу"), куди увійшли композиції, натхненні героїзмом воїнів неоголошеної війни на Сході. Компаніченко впевнений: сучасний гімн ЗСУ створений на базі пісень ОУН, проте про це мало хто знає.

Тарас Компаніченко
Тарас Компаніченко

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

"Простежуючи лицарські пісні крізь століття, бачиш цікаву річ - цінності свободи не з'явилися під час Революції Гідності. Українська еліта, як і в цілій Європі, завжди замислювалися: що вище - гідність чи вільність. Гідність – у значенні слава і титулованість….В Україні боротьба за особисті права часто або й завжди об'єднувалася в боротьбу за національну свободу. Анархісти чи скептики говорять: навіщо нам держава? Так само говорили наші вороги, при цьому будували власну імперію, а українців зводили на манівці, бо ми, бач, "сини вільної землі", то нам держава не потрібна", - зазначив він.

Тарас Компаніченко
Тарас Компаніченко

Козацьку тематику обрав не випадково: ще на прикладі легендарного Сірка хотів показати, наскільки важлива боротьба за свободу цілої нації, більш того – в арсеналі музиканта також 4 варіанти сучасного українського гімну, ті, які співалися від Лівобережжя до Кубані, слова – Чубинського та Шевченка.

Тарас Компаніченко
Тарас Компаніченко

Але найбільше уваги команда приділяє композиціям про Майдан – приміром, "Засяяло сонце", на музику Івана Недільського, уродженця Тернопільщини.

"Так, два автори, з УНР і ЗУНР створили спільно стрілецьку пісню. Це приклад, коли галичани і наддніпрянці співтворили. Цьогоріч на параді виконували навіть Лисенка. Процес іде. Деякі навіть маловідомі твори повертаються до життя. Пласт героїчних пісень Української революції та модерних часів є майже невідомий. Українська музика різна. У ній є вершини, є слабші сторони. Ми повинні все це знати і чути, в нас є достатньо добрих творів, які могли б слугувати для української армії. Так, ми поклали на музику "За читанням Ясунарі Кавабати" Василя Стуса. Чи "Дума про Савур-Могилу". І текст, і музика мої. Ми присвятили цю пісню подіям битви за Іловайськ у 2014 році", - підкреслив Тарас.

Головне, на його думку, брати кожен рядок з реальних подій: від слів очевидців, до того, що було написано на прапорах активістів Майдану.

Особливо важко, коли "в тил" дзвонять наші хлопці з передової і розповідають про останній події фронту. Тарас і сам був тоді в центрі Києва, тому знає, наскільки це важко для кожного учасника:

Іловайська трагедія
Іловайська трагедія

"Чомусь, людині не втямки, що я воював за принципи! Мене не обходило, чи буду я звучати, чи ні. Важливо, що цей процес пішов, і це колосально. Люди на Майдані були ошелешені тим, що є стільки української музики", - підсумував Компаніченко.

Дивіться: Дума про Савур могилу. Хорея Козацька (official video)

Нагадаємо, морський піхотинець різко осадив "диванну сотню".Як повідомляв "Знай.ua", рятувальники чотири роки поспіль шукають зниклий без вісти екіпаж в Азовському морі. Також "Знай.ua" писав, російська армія влаштувала масштабну провокацію під час навчань НАТО.