Інші назви свята:

  • «Матрона зимова»,
  • «Мотря наставниця»,
  • «Зима стає»,
  • "Зимовий день".

У цей день на Русі молилися перед іконою «Скоропослушниця» про прозріння очей, кульгавості, за дітей, про бажання мати здорову дитину, про порятунок з полону.

Історія свята

Життя Матрони проходило в 5-м столітті в Константинополі. Коли дівчина була ще юною, її видали заміж за багатого чоловіка, і вона народила йому дочку. І все ж Матрона вирішила присвятити себе Богу. Вона пішла з сім'ї і відправилася в чоловічий монастир преподобного Вассиана, щоб чоловік не знайшов її. Але ігумен розкрив цю таємницю і відправив її в жіночий монастир в сусідньому місті, де вона після стала ігуменею.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Традиції та обряди

У цей день наші пращури говорили «з Мотрони зимової зима встає на ноги, і морози прилітають від залізних гір». Вони дивилися за погодою, так як вона могла передбачити, якими будуть наступні дні. Якщо був іній - будуть морози, туман - відлиги, гуси вийшли на лід шукати воду - потепління.

У наших предків ще було прийнято сьогодні заварювати чай з цілющий трав і коріння, які зібрали восени або в кінці літа. За цей час вони вже висохли і з них робили настої і відвари, проводили ревізію, щоб було чим лікуватися взимку. Такі трави зазвичай збирали знаючі люди, їх називали травознаї або зелейниками.

Всі люди готувалися до Філліповок, так назвався Різдвяний піст. Господині ставили квас, пекли пісний хліб для сухарів. У льохах переглядали овочі, щоб не зіпсувалися, перевіряли бочки з соліннями. А ще ставили мишоловки. У цей день ніхто не пив спиртного, тому що сьогодні п'яний може легко забути, де вхід в його хату і замерзнути на вулиці на морозі.

Раніше Знай.ua повідомляв, курс долара сильно зіпсує українцям новорічні свята.

Нагадуємо, що легендарна провісниця зробила прогноз на тиждень.

Також Знай.ua повідомляв про те, що існує 5 типів імен, якими ні в якому разі не можна називати дитину.