Сьогодні питання житла стоїть дуже гостро особливо для молодих родин. На тлі нестабільних доходів багато українців задумаються, що вигідніше - взяти кредит на житло чи орендувати. Втім у обох варіантів є свої плюси та мінуси.

Про це пише "businessua.com".

Кредити


Перше, на що варто звернути увагу, це відсотки по кредитах. В Україні банки просять від 20 до 23% річних в гривнях. Якщо розтягувати кредит на 10-20 років, то в підсумку доведеться заплатити суму, за яку можна було б купити ще дві квартири.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів
Показати ще

"Сім'я, отримавши такий кредит, за 15 років виплати купить одну квартиру для себе і ще дві для банку. За розрахунками European Analytical Centre, процентна ставка, яка робить еквівалентними варіанти отримання кредитних ресурсів і оренди нерухомості, знаходиться на рівні 5-8% річних в гривні, в залежності від обраного регіону або міста. Якщо вартість іпотеки впаде нижче даного рівня, доцільно буде користуватися кредитами, а не знімати житло", - говорить Вадим Бардась, інвестиційний аналітик.

будинок

Втім, за словами фахівця, скоро слід очікувати зниження ціни на нерухомість через переважанням пропозиції над попитом, а а ткож зменшенням кількості населення. осільки сьогодні багато юдей виїздить з країни.

Більш економним варіантом є покупка квартири на вторинному ринку. Квартиру можна здавати в оренду, таким чином виплачуючи наступний кредит, розстрочку тощо.

гроші


Щодо покупки в розстрочку квартири в новобуді, існує чимало ризиків. Якщо купівля відбувалась на стадії будівництва, то немає гарантії, що забудовник завершить розпочате, а для цього є маса причин, починаючи від банкрутства, закінчуючи тим, що належить не до тієї політичної сили.

Оренда житла

А при оренді житла є ризик з'їхати в будь-який момент з будь-якої причини, навіть якщо Договір ще не закінчився. Тільки тому, що частина ринку знаходиться в "тіні" і все залежить від орендодавців.

Порівняння більш вигідного варіанту можна прорахувати на прикладі покупки квартири, площею 40 кв м, вартістю в 560 тис гривень. Якщо врахувати, що банки вимагають 25-30% річних, то сума становитиме 168 тис грн на перший внесок. Можна припустити, що вони є на руках. Залишилося взяти в кредит 392 тис грн. При варіанті покупки, середня річна ставка по кредитах - це 20%. Але з усіма додатковими оплатами отримаємо 30% (одноразова комісія за оформлення, місячні страхові внески, плата за обслуговування).

Також сюди входять по 1% державного мита та в Пенсійний фонд. Разом за 10 років доведеться заплатити 989,8 тис гривень. Тобто за 10 років залишиться квартира у власності за 20 171 доларів. При оренді квартири, вартість найдешевшої у столиці України становитиме від 6 тисяч гривень плюс за комунальні.

валюта


Таким чином, за рік ви витрачаєте понад 80 тисяч гривень. А з сума відсотків лише росте щорічно. За десять років це потягне на понад мільйон.

Нагадаємо, українцям розповіли, кому вигідна ліквідація хрущовок та що апропонують власникам старих квартир.

Як повідомляв раніше Знай.ua, українців попередили про квартирний "розвод" у Facebook.

Також Знай.ua писав, що українцям розповіли про підводні камені програми ліквідації хрущовок.

Дивіться: Як вичислити квартирних шахраїв, коли знімаєте житло