У понеділок, 26 листопада, віряни вшановують пам'ять Іоанна Златоуста - архієпископа Константинопольського, який жив у 4-5 століттях. Він був одним із трьох Вселенських святителів і вчителів нарівні зі святими Василем Великим і Григорієм Богословом. Докладно про життя святого та традиції свята читайте далі у матеріалі.

Іоанн Златоуст 26 листопада: історія життя святого

Іоанн народився в Антіохії в сім'ї чиновника, тому він отримав прекрасну освіту. Юнак почав рано вивчати Святе Писання і прийняв християнську віру, а потім і чернецтво.

Незабаром Іоанну запропонували місце єпископа, але він ухилився від сану та прийняв рішення оселитися в пустелі. В цей час він написав "Шість слів про священство", "Порівняння влади багатства і переваг царських з істинним і християнською любомудрістю чернечого життя" та інші важливі праці.

Через деякий час він повернувся в рідні краї, де створив нові богословські твори: "Про провидіння", "Книги про незайманість", "До молодої вдови". Через пару років Іоанна висвятили в пресвітера і довірили йому обов'язок нести Слово Боже віруючим людям.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Тарифи на світло дотягнуть до європейського рівня: без субсидії не вижити Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Він був одним з кращих проповідників і отримав від пастви прізвисько Златоуст. Протягом двадцяти років, двічі на тиждень святитель Іоанн проповідував у храмі. В цей же час він написав тлумачення на багато книг Священного Писання, а також безліч бесід, повчань, похвал святих.

У 397 році святий став патріархом Константинополя і почав активно займатися духовним вдосконаленням священства.

Іоанн Златоуст 26 листопада: традиції свята

В цей день було прийнято молитися Іоанну Златоусту про суд над хабарниками і шахраями. Люди вірили, що правильна молитва, промовлена рано вранці, виведе на чисту воду будь-який обман і захистить людину від усього злого.

У народі про свято говорили: «Скликає зима на Івана Златоустого свою свиту — хуртовини та завірюхи — і дає їм наказ відлиги вгамувати». З цього періоду морози ставали набагато суворіші, все живе завмирало, рослини засипали, а звірі ховалися в нори. «На Златоуста все поле пусте», — відзначали наші предки.

Зі Златоуста на Київській Русі починалася пельменна пора. Господині починали робити вареники, які завдяки морозу можна було зберігати на вулиці. Начинки були різними, як м'ясними, так і овочевими. Вся родина збиралася за ліпленням делікатесу. Потім їх зсипали в мішки, в яких зберігали.