Якщо зараз спецслужби, відомство Турчинова та чинна влада говорять про воєнний стан, то чому його не запровадили на самому початку російського вторгнення на Донбас? Та що змінить цей новий статус для кожного з нас?

Відповіді на ці питання спробував дати на сторінці у Facebook російський опозиційний журналіст Аркадій Бабченко.

Він впевнений, що у першу чергу змінилися правові передумови, коли неприкрита атака з боку РФ більше ніким не приховується:

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

"Гей, Європо, на нас напали! Допоможи! Ну ... Треба провести розслідування. Зібрати засідання. Відкласти. Перенести. Прийняти. Написати резолюцію ... Але на нас напали! ОБСЄ не фіксує присутності російських військ на Донбасі. Чекайте на відповідь оператора. Ось найголовніша зміна. Виграли час. Почали будувати армію. Отримали транші. Уникнули дефолту. Можна було зробити краще? Мабуть. Я не знаю. Я не володію всією повнотою інформації. Я не знаю, яке повинно було бути прийнято рішення. Ось у тебе ситуація – воєнний стан і обвалення економіки, або через пень колоду, вигравання часу і побудова того, що хоча б так, хоча б криво, можна побудувати. Вибирай", - підкреслив він.

Бабченко підмітив ще одну доволі дивну закономірність: Росія зважилася на такі зухвалі дії за два місяці до виборів президента в Україні. Але ствердно відповісти він не зміг, обмежився припущеннями:

"Чому за два місяці до виборів? Я не знаю. Я не знаю, чому Росія відкрито напала тільки за два місяці до виборів. Тобто, знаю, звичайно, тому що розумію, які процеси в рейху відбуваються. Ну, ось він дійшов до цієї стадії тільки зараз. Чому? Сподіваюся, ми все коли-небудь зможемо поставити Путіну це питання на лаві підсудних. Чи потрібно зараз вводити воєнний стан? Я не знаю. Депутати розумні, їм вирішувати. Я тут не компетентний. Чи потрібно тоді було вводити? Я не знаю. Влада прийняла таке рішення, яке прийняла. Росія вчинила акт неприхованої агресії проти України в її водах із застосуванням авіації і флоту. Це - єдино правильне формулювання", - підсумував Бабченко.

Дивіться: Чи буде в Україні воєнний стан?

Нагадаємо, оприлюднено повний текст указу Порошенка стосовно запровадження воєнного стану в Україні. Як повідомляв "Знай.ua", Генштаб терміново піднімає авіацію. Також "Знай.ua", експерти розповіли, навіщо владі воєнний стан.