У зв'язку із терміновою пропозицією РНБО запровадити воєнний стан в Україні і його блискавичною підтримкою з боку Петра Порошенка експерти припускають, що цей новий режим на 60 днів – спроба затриматися при владі максимально можливий термін.

Мовляв, якби персональні рейтинги так катастрофічно не падали вниз, то й мови про воєнний стан не було б. Ситуація в Азовському морі багатьох насторожує, приміром, не менше, ніж Дебальцеве, чи "Іловайський котел".

Відповідно до чинного закону, введення воєнного стану ставить хрест на проведенні будь виборів в країні. Що ж тоді буде з президентськими виборами, які заплановані на 31 березня 2019 роки?

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"У разі оголошення воєнного стану виборчий процес з виборів президента не почнеться 31 грудня. Закон про воєнний стан прямо забороняє проводити вибори під час воєнного стану, і це поширюється не тільки на день голосування, а й на весь виборчий період. Виборчий процес не почнеться, поки буде діяти військовий стан на всій території України чи лише на її частині", - пояснює експерт реанімаційне пакету реформ Тарас Шевченко.

Він зазначив, що коли відбудуться вибори президента, якщо військовий стан триватиме 60 днів, визначити неможливо, оскільки такі правила не прописані у жодному законі.

"Подібні правила є для виборів до Верховної Ради або місцевих виборів, але відсутні для виборів президента. Тому для визначення нової дати виборів президента знадобиться або вносити зміни в закон, або чекати рішення Конституційного суду. А на це піде більше часу", - резюмує Шевченко.

Представники коаліції немов під копірку поширюють в соцмережах меседжі, що на сьогоднішній день проведення виборів президента має турбувати українців не так сильно, як загроза повномасштабної військової агресії Росії. Ось один із прикладів - пост близького до президента народного депутата Олександра Грановського.

"Ідіотизм. Проституція. Дешева і, вперше до слова прийшлося, політична. Нікого не цікавить природа прийняття рішення про воєнний стан, нікого. Всіх, хвилює, а не скасують вибори, не дай Бог. Нікого не хвилюють люди, життя, безпека, нікого. Ой, а що ж трапиться, якщо скасують вибори ..., де бізнес тоді, де $ за публікації, де мочилово, де воно все, де дорога реклама на ТБ, де? Цинізм. Ось і вся наша оцінка. Дорожчого не варті", - написав він.

Дивіться: Ситуація в Азовському морі та можливий воєнний стан

Нагадаємо, у Путіна назвали імена захоплених українських моряків. Як повідомляв "Знай.ua", Україна отримала потужного союзника у протидії російській агресії. Також "Знай.ua", Філарет терміново звернувся до українців і політиків через агресію Путіна.